Långa matcher långt borta

Regeringen har begärt en utredning av kampsportslagen som trädde i kraft 2006.

Vad utredningen kommer att resultera i är svårt att gissa, men förmodligen kommer man fram till att det fungerar bra som det är nu. Med allra största sannolikhet kommer den inte att öppna för att proffsboxningen ges möjlighet att arrangera titelmatcher om tolv ronder gånger tre minuter, vilket krävs för att svensk manlig proffsboxning på hemmaplan ska kunna konkurrera med övriga världen.

Även om dispens för 18 och 20 minuter ges numera är fortfarande den tillåtna tiden för sporter som innehåller våld mot huvudet maximalt 12 minuter. Eftersom inga allvarliga skador förekommit sedan kampsportslagen trädde i kraft förlängs förmodligen den tiden till kanske 20 så att man slipper dispensresonemanget åtminstone för damernas titelmatcher.

När det gäller herrarna är det som sagt osannolikt att utredningen kommer att förespråka förlängning av tiden till den internationella och då hamnar vi i ett läge där vi antingen får fortsätta att släppa iväg våra talanger till utlandet eller att någon utländsk arrangör tar strid genom att hävda EU-rätten att utöva sitt yrke fritt i hela unionen. Tyska Sauerland har antytt att man kan tänka sig det om Erik Skoglund eller någon av de övriga nu lovande boxarna tar sig till en riktig VM-match. För Sauerland är Sverige en mycket intressant marknad för mer än bara tv-sändningar.

Regeringens pressutskick:

”Länsstyrelsen i Örebro har fått i uppdrag att analysera hur regelverket om tillståndsplikt för kampsportsmatcher har tillämpats sedan lagen trädde i kraft 2006.
 
Uppdraget, från regeringen, ska redovisas senast 30 november i år.

Länsstyrelsen i Örebro, som har hand om tillstånden för kampsportsmatcher, ska bedöma om de generella kraven på säkerhet fortfarande är relevanta och tillämpningsbara.

”Kampsports-Sverige har utvecklats mycket sedan lagen trädde i kraft. Därför finns det skäl att se över regelverket”, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Kampsporter som tillåter våld mot huvudet behöver ha tillstånd för att anordnas.”

En kommentar till “Långa matcher långt borta”

  1. Dennis Johansson
    7 maj 2013 kl 18:55 #

    Intressant text och tar upp samma tankar som jag själv har om frågan. MMA är standard längden 15 minuter och när man tidigare i vår tillät en fem ronders match (25 minuter) såg det intressant ut för utvecklingen av Svensk boxning på hemmaplan. Nu är det inte klart men Patrick Bogeres match på Golden Ring hoppas man få godkänt att ha 8 ronder på (24 minuter) borde väl inte vara orimligt om man tillåter 25 minuter MMA. Sen vet jag att MMA enligt studier har mindre våld mot huvudet än boxning. Men Åtta ronder kanske kan bli en möjlighet, inte tillräckligt men ett stort steg framåt likväl.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.