Experternas hyllning till ”Totto”

På Svenska Budo och kampsportsförbundets hemsida har Jonathan Broberg skrivit artiklar och icke minst en fin krönika om Thomas ”Totto” Heiderup.

Han har även talat med ett antal experter på området som hyllar Mästarnas Mästare.

sNär Thomas ”Totto” Heiderup vann sitt 24:e raka SM-guld förra helgen förkunnade det också att han skrivit svensk idrottshistoria. Ingen någonsin har vunnit fler raka SM-titlar. Och nu kommer hyllningarna.

 

Thabo Motsieloa, kampsportsprofil och klubbledare
”För Sveriges meste mästare i kickboxning Thomas Totto Heiderup kan till devisen ”Fighters never quit” – ”Champions refuse to loose” adderas. Hatten av för gubben som fortfarande ger ungdomar ”A good run for their money” i ringen.”

Therese Gunnarsson, svensk världsstjärna i kickboxning
”Imponerade att han håller i efter alla år. Bra att han gör så att kickboxningen uppmärksammas mer!”

Caroline Ek, före detta världsmästarinna i kickboxning (upptäcktes av ”Totto”)
”Jag tycker prestationen i sig är helt otrolig. Det är få utövare, uppenbarligen ingen annan hittills, som lyckas hålla sig på en sådan nivå år ut och år in, både fysiskt och mentalt. Men lägg därtill också att han vid sidan om dessa prestationer driver en egen klubb och brinner lika mycket för motionärerna som alla de världsmästare han har fått fram. Utöver det har han ett heltidsjobb, fru och tre barn. Och ändå möts man alltid av ett brett leende när man träffar Totto, redo att slå musten ur en.”

Mona Lundkvist, generalsekreterare SB&K
”Totto är en helt fantastisk idrottare och en väldigt fin person. Han sprider alltid värme om sig och är en stor inspirationskälla.”

Björn Kjöllerström, före detta kickboxare i världsklass med elva raka SM-guld i bagaget
”Totto har en fruktansvärt imponerande meritlista. Att vinna SM varje år 24 år på raken i en sport som kräver teknik, uthållighet och snabbhet är obegripligt. Många utövare kommer med citatet ”jag har inte fattat det än” när dom har vunnit SM. Om Totto faktiskt inser vad han har presterat vet han bara själv.”

Karin Edenius, världsmästarinna i kickboxning light kontakt
”Totto har varit en kickboxningsikon så länge jag kan minnas och har alltid varit lite av en mentor för oss ”ungdomar” när vi varit på EM och VM. Vet ingen som kan vara så lugn och avslappnad (läs sovande) på dessa stora mästerskap som Totto. Utöver sina nationella meriter har han ju en imponerande samling internationella medaljer och är välkänd på EM/VM-arenorna. Totto är den enda jag känner som ofta laddar upp inför match med godis, sover på arenan ända fram till matchen och värmer upp så lite som möjligt men ändå med lätthet vinner det mesta han ställer upp i. Hans rutin, imponerande avslappnade mentala inställning till press och nervositet samt hans fantastiska personlighet gör att han i mina ögon alltid kommer att vara Sveriges bästa kickboxare.”

Rickard Nordstrand, kampsportslegend och före detta regerande världsmästare i thaiboxning
”Ja, vi Blekingebor är helt enkelt ett annat virke. Stort imponerad att han orkar hålla sig på den nivån. Men 25:e SM-guldet blir väl i veteranklassen… 😉

Simon Kölle, chefredaktör på Fightplay.tv
”En fantastisk bedrift. En bragd verkligen!”

Björn Rhodin, vice ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet
”Var det någon som skulle ta det rekordet var det Totto. Han är en institution inom kickboxning.”

Kent Hansson, före detta sportchef på Kvällsposten och krönikör på budokampsport.se
”Jag är grymt imponerad. Svårt fatta att man kan hålla lågan brinnande så länge. För mig är han Mästarnas Mästare.”

Jennifer Österlin, EM- och VM-guld i thaiboxning samt flerfaldig svensk mästarinna
”Helt fantastiskt! Det är en bedrift på så många plan… Dedikationen, ihärdigheten. Att orka fortsätta år efter år. Ladda om och prestera lika fantastiskt varje år! Imponerande!”

Stefan Stenudd, ordförande SB&K
”En enastående bedrift som saknar motstycke. Det är ett bevis på att våra idrotter kan man hålla på länge – och vara framgångsrik länge. Det är en rikedom vi har. Men 24 raka SM-guld, hur orkar han hålla på, undrar man ju… Fantastiskt!”

Martin Johansson, grundare och chefredaktör på MMA-nytt.se
”Imponerande! Att han tagit 24 SM-guld utan att det uppmärksammats mer är lite av en skandal. Men med den erfarenheten hoppas jag att han kan ta med erfarenheten internationellt, slå igenom och sätta Sverige på kartan som en av de bästa kampsportsländerna.”

Jesper Waldestål, världsstjärna i jodo och iaido
”Det är väl klart att det är en kampsportare som är Sveriges bästa idrottare?”

Nils Widlund, kampsportsstjärna
”Det är helt otroligt att vinna så många SM och hålla sig motiverad och vara på topp under mer än två decennier i streck! Jag har också fått äran att fightas mot honom i K-1 i Malmö 2009! Hatten av för Totto.”

Mikael Bäckström, mångårig landslagskamrat med Totto och före detta världsmästare
”Bedriften i sig är obegriplig. Men vi som varit nära har ändå sett hur svårt det är att besegra honom. Det som skiljer Totto från andra är hans blick för motståndarnas svagheter, och dessutom har han fysiken att kunna utnyttja dessa. Vi bara oense om en sak och det är att Totto nästan aldrig värmer upp ordentligt  och därför har han väl aldrig gjort en bra förstarond. Sedan kan jag väl säga att vi (Karen som förlorade SM-finalen tränas numera av Mikael Bäckström) inte är så sugna på att det ska bli ett 25:e guld för Totto.” (skratt)

Text: Jonathan Broberg.

En kommentar till “Experternas hyllning till ”Totto””

  1. Totto
    18 maj 2013 kl 12:53 #

    Tack alla 🙂

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.