Slog Krajnc – åkte sen i fängelse

Minns du Harry Simon? Namibiern som i april 2002 plockade av Armand Krajnc WBO:s mellanviktsbälte i Köpenhamn.

Simon försvarade aldrig titeln. Han hamnade i fängelse för dråp men siktar nu mot boxningstoppen igen med en dröm om att vinna alla bälten i lätt tungvikt. Med start mot Bernard Hopkins.

Harry Simons historia är kantad av våldsam död och polisrapporter. Jag skrev den här artikeln i Aftonbladet inför VM-matchen mellan honom och Armand Krajnc. Då klarade sig Simon från ansvar i bilolyckan som kostade två människor livet därför att en av hans vänner tog på sig att det var han och inte Simon som kört, vilket rapporterna först sa.

Samma år som Simon hade besegrat Krajnc orsakade han i november en ny svår dödsolycka där ett belgiskt par och deras 22 månaders baby omkom efter att han kört in i deras hyrbil med sin Mercedes. Den här gången dömdes Simon för vad som i många samväldesländer heter culpable homicide, vilket närmast kan jämställas med dråp enligt vår lagstiftning.

I väntan på att straffet skulle verkställas stoppades Simon misstänkt för rattfylleri en kväll 2006, vilket han klarade sig ifrån genom att helt enkelt vägra att lämna blodprov. Fallet lades ner i brist på bevis.

När Harry Simon lämnade Walvis Bay Prison som en fri man efter att ha fått tre månaders strafflindring för exemplariskt uppträdande under fängelsetiden var hans första kommentar: ”Äntligen”.

I fängelset höll han sig mest för sig själv. Grubblandes över hur hans liv utvecklats plus att han tränade hårt i sin cell. Med sikte på att ta sig tillbaka till boxningens världstopp igen.

– Många ansåg att jag fick ett för lindrigt straff. För mig blev det ett uppvaknande. Jag önskar inget hellre än att jag kunde vrida tillbaka tiden och göra allt jag gjort ogjort, sa Simon när han släppts.

Han har nu vunnit fyra matcher till efter segern över Krajnc och har en fläckfri recordlista på 27 raka segrar.

Om han ska lyckas med den dröm han pratar om i det här klippet återstår dock att se.

2 kommentarer till “Slog Krajnc – åkte sen i fängelse”

  1. 20 maj 2013 kl 19:53 #

    Om inte Armand hade varit så kaxig mot sin arbetsgivare, universum – hade han sannolikt fått oavgjort mot Simon. Nu ”offrades” svensken.

    • 20 maj 2013 kl 20:42 #

      Armand gjorde en jättebra match men hade lite för mycket respekt för Simon och prioriterade defensiven på bekostnad av de slagkombinationer han normalt vann sina matcher på.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.