Kampsportare som försöker göra något åt våldsspiralen

Det är bra när idrottare tar ställning mot det våld och korruption som sker i samhället.

Nyligen skrev jag om boxningsvärldsmästaren Vitali Klitjko som gick med i en protestdemonstration mot den sittande regeringen i Ukraina.

Jag blev också glad när jag i DN läste om att ett 30-tal kampsportare från Stockholm begav sig till Husby centrum för att ta upp kampen mot det meningslösa våldet.

– Vi är här för att det blev olidligt att sitta hemma och bara lyssna på nyheterna om det som händer, säger Hayes Jemide, förbundskapten för kickboxningslandslaget.

Förbundskaptenen är själv uppvuxen i Husby och anser att det som händer är helt oacceptabelt.

– Det har spårat ut, säger han till DN, Stockholm. Med våld kan man aldrig göra sig hörd på ett konstruktivt  sätt.

Under tisdagskvällen gick han och hans vänner runt i Husby och snackade med ungdomarna.

– Många känner igen oss, vi har kredd här ute och kan snacka ungdomarnas språk. Vi vet vad de går igenom, en del av oss har själv erfarenhet av att befinna sig på fel sida lagen,  men vi vet att det inte leder någon vart.

Hayes Jemide får frågan: ”vad vill du säga till ungdomarna som växer upp här ute”?

Förbundskaptenen ger ett väldigt rakt och klokt svar:

– Sluta spela offer – kämpa. Se till att sköt skolan, tro på dig själv. Jag har mött hinder på vägen på grund av min bakgrund, men det har bara sporrat mig. Man har ett eget ansvar. Det är sant att förmodligen många har dåligt med hemförhållanden, med föräldrar som inte är integrerade, som kanske inte ens talar svenska. Det är självklart ett problem, men det kan inte försvara våld mot andra och andras egendom.

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.