Politik och bandy för Besten från öst

091107_Plakat_Nuernberg_Valuev_vs_Haye

Lite oväntat blev matchen mot David Haye den sista i ringen för Nikolaj Valujev. Redan tre dagar efter förlusten meddelade han att han skulle sluta boxas och även om han tänkte om senare satte bland annat knäskador stopp för karriären.

Var tog Besten från öst vägen? Ryske tungviktaren Nikolaj Valujev?

Efter förlusten 2009 mot David Haye har det inte blivit fler matcher och en som beklagar det är – Vitalij Klitjko.

– Jag har aldrig boxats mot någon som är så stor. Det hade varit intressant. Både för mig och för publiken, säger Vitalij.

Som så sent som i början av förra året tog kontakt med Valujev för att försöka få till matchen Klitjko velat ha i sju års tid.

– Tyvärr blev svaret att Nikolaj slutat med boxningen på grund av flera skador som han genomgått operationer för.

Nikolaj Valujev vägde 45 kg mer än sin engelske motståndare David Haye inför WBA-titelmatchen i Nürnberg 7 november 2009. Med Don King på podiet, intensivt viftande med en amerikansk flagga, vägde boxarna in på ett köpcenter.

Haye, 191 cm lång, vägde 98,4 kg. Valujev, 213 cm, 143,3 kg.

– Spelar ingen roll. Hans huvud är tre gånger så stort som mitt så jag kan knappast missa, sa Haye som aldrig vägt tyngre i en boxningsmatch.

Britten vann på poäng med alla domarrösterna. Hayes snabbhet vann klart över storleken och råstyrkan.

Valujev vann 50 matcher och förlorade bara två som proffs. Han satsar nu, precis som Vitalij Klitjko gör i Ukraina, på en politisk karriär hemma i Ryssland. Han valdes in i duman i december 2011 för partiet Förenade Ryssland.

Som politiker säger han sig vilja arbeta för ett bättre idrottsklimat för alla ungdomar i det nya Ryssland, men hans hittills mest uppmärksammade ställningstagande var när han stödde lagförslaget som skulle stoppa möjligheten för amerikanska medborgare att adoptera ryska föräldralösa barn.

Valujev har dessutom varit både general manager och vice ordförande i det ryska bandyförbundet. Vilket man kanske inte hade väntat sig.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.