Är det verkligen blod vi vill se?

Så här i efterdyningarna till Frida Wallbergs katastrofala knockoutförlust är det kanske ett ämne man skulle låta vara, men det är ju detta som diskuteras nu:

Ser man på kampsport för att man vädrar blod?

Professor Ulf Bjereld blundade för alla fakta när han dömde ut kampsportspublik – och formel 1-tittarna – som en samling män som får kickar av våldet/olycksrisken och sedan därför går hem och misshandlar sina kvinnor. Att en väldigt övervägande majoritet åskådare som ser våldsamma idrotter inte triggas att misshandla sina älskade struntade han i eftersom den sanningen inte passade in i hans argumentation.

Så det inlägget kan vi glömma. Även om det irriterat väldigt många.

Det här uttalandet tycker jag är så mycket värre:

– De flesta av åskådarna är helt vanliga fajtingfans. De vill se blod. Det är vad de vill ha. Människor är brutala. De vill bara se två människor som slår och sparkar varandra.

Den som säger så är Tyrone Spong som vi skrivit om tidigare. Kickboxaren med planer på att bli världens bäste tungviktare i tre sporter samtidigt, kickboxning, boxning och MMA.

Han säger det som en förklaring till varför han tror på en ny storhetstid för kickboxning som åskådarsport.

På bekostnad av en dalande popularitet för MMA.

– Man måste vara ett riktigt hardcore brottnings- eller jiu jitsu-fan för att uppskatta liggande kamp, resonerar Spong.

Kampsportspubliken skulle alltså enligt Spong bara vara intresserad av den brutala faran i sporterna. Chansen att få se någon bli skadad.

Spongs argumentation spelar kampsportsmotståndarna rakt i händerna men han är långt ifrån den ende jag hört diskutera på samma sätt på senare tid. Många som tidigare varit helt frälsta på MMA tycker nu att det liggande momentet är tråkigt och då blir det automatiskt en blodtörst som tagit över. Det är i stående som de feta smällarna delas ut med knytnävar och knän.

Att liggande kamp inte attraherar lika mycket som hårda slag kan dock nog stämma. Brottning som är en av de ursprungliga idrotterna har stora problem att locka såväl åskådare som utövare numera. Delvis beroende på obegripliga regler men även på att sporten i dag uppfattas som för seg och händelselös.

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.