Missa inte i kväll: ”En film om kärlek, sjukdom och feta smällar”

I kväll vill jag varmt rekommendera Tom Alandhs film om en av våra största boxare: ”Bosse Högberg – en film om kärlek, sjukdom och feta smällar” (SvT klockan 22.10).

Bosse Högberg är den tuffaste svenske fighter jag har sett. Han tog gärna två smällar för att utdela en. Han backade aldrig i ringen. Han tvekade inte att boxas med avslagen käke.

Högberg levde även ett hårt liv utanför ringen och under några år var han kvällstidningarnas affischnamn. Bosse var under en kort tid gift med 60-talets stora sångstjärna, Anita Lindblom. De hade ett stormigt äktenskap. När jag såg Bosse Högberg i Baltiska Hallen i Malmö mot en amerikan vid namn Gil Diaz blev Anita Lindblom såg exalterad när Bosse vunnit på knock i den andra ronden att hon rusade upp i ringen och skrek: ”vilken karl jag har”.

Bosse nådde karriärens höjdpunkt 1966 då han blev europamästare i lätt mellanvikt. Bosse drabbades efter karriären av afasi. Han blev 66 år gammal.

Jag har sett filmen ett antal gånger. Men jag fascineras fortfarande av ”Bosse Högberg – en film om kärlek, sjukdom och feta smällar.”

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.