Dödsboxare död

Paret-dead

Benny Paret slogs ihjäl av en rasande Emile Griffith i den tolfte ronden av deras tredje möte. En fruktansvärd tragedi. Nu har Griffith dött i en ålder av 75 år.

Emile Griffith har avlidit i en ålder av 75 år. Han kommer för alltid att bli ihågkommen för ett av boxningshistoriens mest tragiska ögonblick. När han i raseri slog ihjäl sin motståndare Benny ”Kid” Paret i 12:e ronden av deras tredje titelmatch.

På invägningen kallade Benny Paret sin motståndare Griffith för maricon, spanska för bög. Inför matchen var spänningarna starka mellan de två boxarna och i den 12:e ronden avslutade Griffith, sedan han fått in en förlamande höger på Paret, med en vildsint skoningslös slagserie.

Paret segnade ned på golvet medvetslös och vaknade aldrig mer upp ur sin koma. Tio dagar senare dödförklarades han på Roosvelt Hospital i New York 3 april 1962.

Emile Griffith blev sig aldrig mer lik efter tragedin även om han fortsatte att boxas fram till 1977. Han vann flera världsmästartitlar, för WBA och WBC. Totalt vann Griffith 85 matcher varav 23 på KO. Han förlorade 24 men var bara nedslagen två gånger.

Ändå tog amerikanen Griffith mycket stryk och blev dement efter karriären.

För ett tiotal år sedan kom han ut och berättade att han verkligen var homosexuell, varför man kan undra över raseriet mot Paret så många år tidigare.

Du ser det fasansfulla slutet på deras match här. Bilderna är från den starka dokumentären Ring of Fire. Jag varnar för otäcka bilder.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.