Proffsboxningen har tack och lov blivit mer human

Domare

Dagens domare tar ett mycket större ansvar för boxarnas hälsa än man gjorde förr i tiden då man i princip tillät boxarna att slå på varandra tills en låg ner. Foto: Stefan Alfelt

I inlägget ”Dödsboxare död” visas en sekvens där Emile Griffith slår Benny Kid Paret sönder och samman. Misshandeln  slutade med att Paret dog.

Tack och lov har proffsboxningen blivit humanare.

Scener liknande de i matchen mellan Griffth och Paret slipper vi numera se. Helt enkelt för att domarna går in och bryter i ett tidigt skede. Förr i tiden skulle en förlorare verkligen ligga ner.

Domare i matchen mellan Griffith-Paret var Ruby Goldstein. Jo, det var samma man som tillät Ingo slå ner Floyd Patterson inte mindre än sju gånger vid VM-matchen 1959.

En annan match med brutalt slut var den mellan Ingemar Johansson och Eddie Machen i Göteborg 1958. Matchen hade status som VM-kval.

Ingo vann på ko i den första ronden. Redan efter det att amerikanen synat canvasen första gången borde matchen ha brutits. Nu slutade fajten med en rejäl misshandel. Machen var aldrig sig själv efter den matchen.

Proffsboxning är inte på lek. Risken för allvarliga skador finns hela tiden med i bilden. Men regelverket har blivit bättre sen Griffith och Paret möttes.

 

 

 

 

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.