Knockoutkungen Shavers om vem som tog en smäll bäst

Shavers-Ali

Earnie Shavers mötte de allra största. Muhammad Ali anser han var den tillsammans med Larry Holmes som kunde ta de värsta smällarna bäst.

Med tanke på Deontay Wilders knockoutfacit är det intressant att höra vad en av historiens värsta hard hitters har för tankar runt själva knockoutslaget.

Earnie Shavers slog fruktansvärt hårt men hade oturen att komma fram mitt i tungviktsboxningens absoluta glansperiod.

– Om du har ett bra knockoutslag, försök inte att slå ut alla du möter. Det riktigt hårda slaget kommer automatiskt när du behöver det, är Shavers råd.

Han upptäckte sin förmåga första gången han steg in på ett gym och fick dra på sig handskar. Han minns till och med att det var den 3:e januari 1967.

I ringen fick han sparra mot en erfaren boxare och ganska snart landade Shavers det ena rejäla slaget efter det andra på motståndaren som till slut avbröt träningen och skrek:

– Den här killen kommer att skada någon!

Som boxare blev Earnie Shavers begränsad. Han lärde sig att skära av motståndarens flyktvägar, skicka iväg en vänsterjabb och så pang med högern.

Det räckte långt. När han definitivt la av 1995 hade Shavers matchlistan 74 (68 KO)–14–1. En knockoutprocent på 76,4.

Han var uppe i VM-matcher mot Muhammad Ali och Larry Holmes men förlorade bägge gångerna och det är just dessa två motståndare som Earnie anser hade boxningshistoriens stryktåligaste hakor.

– De tålde mycket men de rörde sig också så bra att det var väldigt svårt att få in en klockren smäll.

Ali har sagt att han aldrig träffats så hårt av någon annan och då vet vi att Ali gick ett stort antal matcher mot verkligt tufft motstånd.

Sitt hårdaste slag har Shavers svårt att komma på men när han knockat Jimmy Ellis med en uppercut kom Ellis fram till honom efteråt och sa:

– Earnie, när jag vaknade och tittade upp i taket trodde jag att jag befann mig på ett rymdskepp.

Lite som när Armand Krajnc skickade indianen Jonathan Corn till golvet i andra ronden och den nedslagne plötsligt med desperat frenesi började krypa på golvet för att försöka ta sig ur ringen så fort som möjligt.

– Jag trodde att jag jagades av onda andar, var Corns förklaring.

Earnie Shavers slog inte bara många knockar. Han förlorade själv på sju stycken också.

– Det måste hända. Boxning är en tvåvägssport. Alla tungviktare har kapacitet för att slå ut sin motståndare. Ingen kommer att slå ut alla han möter.

Deontay Wilder har gjort det så här långt men amerikanens väg mot den absoluta toppen har ändå bara inletts. Snart kommer han att få möta de verkligt tuffa motståndarna och då ska det bli skoj att se vad han verkligen har kapacitet för.

Här är prov på Earnie Shavers slagstyrka.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.