En skånsk slagbjörn som var älskad av publiken

De senaste dagarna har Mr Ringside skrivit om Håkan Brock som gick fram som en virvelvind på 80-talet. En annan tung kille från Skåne-land som satt avtryck i svensk tungviktsboxning var John Nilsson  från Malmö – kallad den Skånske slagbjörnen.

John var omåttligt populär i Malmö – ja i hela Sverige – på 40-talet, men han gjorde ändå bara en match i sin hemstad. De flesta fajterna gick han i Göteborg och Stockholm.  John Nilsson hade under sin proffskarrirär Edwin Ahlqvist som promotor.

John vann 12 av sina 17 proffsmatcher (fyra förluster och en oavgjord). Den mest  berömda matchen gjorde han mot Olle Tandberg 1946. John slog ner sin motståndare två gånger i den tredje ronden, men fick sen ge upp i den nionde ronden. Matchen gällde då den svenska titeln.

Min svärfar berättade att John,  för att stärka sin stryktålighet, lät grabbar slå honom i ansiktet.

Kanske inte den bästa medicinen för hälsan.

Redan vid 23 års ålder fick John Nilssons karriär avbrytas på grund av en nervskada som gjorde sig påmind resten av livet.  John Nilsson dog  2007 vid en ålder av 82 år.

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.