I natt ser jag århundradets match i hett Las Vegas

Alfelt_byline_Vegas

Det kommer alltid nya århundradets matcher. I natt är det dags igen.

Floyd Mayweather Jr mot Saul ”Canelo” Alvarez.

Redan invägningen i går lockade 12 200 åskådare – och då fick flera tusen till vända vid ingången …

Allt är megastort med den här matchen. Pengarna såklart. Mayweather med smeknamnet Money är garanterad en minimisumma på 275 miljoner kronor men kommer att tjäna mycket mer tack vare procent på de pay per view-sändningar som tippas slå betalningsrekord med en total på över miljarden.

Invägningen blev en show med spelande ljuskäglor och ett makalöst liv i MGM Grand Arena. En föraning om vad som är att vänta när boxarna går upp i ringen och inte bara stiger upp på en våg.

Mycket av förhandsdiskussionerna har handlat om Canelos problem med vikten. Nu vägde han in på exakt tillåtna 68,95 kg, medan Mayweather Jr som väntat stannade lägre, 68,27 kg.

Mayweather och hans stall med pappa, med samma namn och som därför kallas Big Floyd för att man ska veta vem man pratar om, är självsäkra.

– Jag såg en match med Canelo. Det räckte för att hitta saker för oss att göra, har Big Floyd uttalat sig.

Att den unge mexikanen fått kämpa med vikten för att komma ner till den överenskomna gynnar förmodligen Mayweather. Canelo är stark och slår tungt men offrar mycket kraft och har redan i sin rätta viktklass visat tendenser till att bli trött när han inte knockat motståndaren. Mayweather kommer troligen att försöka mata slag mot kroppen på Canelo för att trötta ut honom snabbare.

Mayweather är en smart boxare. Han har varit världsmästare i sex viktklasser. Är obesegrad med 44 segrar men Canelo har 42 segrar av lika många möjliga trots att han är 13 år yngre än den amerikanske superstjärnan. Så matchen är långt ifrån given för Money, som Mayweather kallas för sina enorma inkomster.

Mayweather har boxats in över två miljarder kronor men lever ett närmast absurt lyxliv där spel i alla dess former, lyxvaror som bilar (alla vita) och juveler spelar en stor och viktig roll för honom. Då och då poppar rapporter upp om att han tvärtemot hur det borde vara snarast är bankrutt med förödande stora skulder i banker.

Floyd Mayweather Jr är en av de stora boxarna genom tiderna men han är och har nästan aldrig varit odelat populär. Väldigt många retar sig på hans kaxiga stil och glamourösa liv. Populariteten sjönk ytterligare när han åkte i fängelse sedan hans tidigare flickvän anmält honom för misshandel, dödshot mot henne och olaga hot mot deras gemensamma barn. Mayweather erkände och fick straffet reducerat från sex månader till 90 dagars fängelse. Lite ironiskt dömdes han också till att genomgå en antivåldskurs, vilket knappast är en vanlig utbildning för en proffsboxare.

– Jag säger inte att det var bra att han hamnade i fängelse, men jag hävdar att det var bra för honom, säger Big Floyd som tycker att hans son mognat efter straffet.

Matchen i kväll gäller titlarna för WBC lätt mellanvikt och WBA super world lätt mellanvikt. Men framförallt handlar den om vem av de två som ska kunna kalla sig The One. Så marknadsförs detta århundradets match och horder av mexikanska fans iklädda enorma sombreros drar fram med bilder av honom på The Strip som steks av den intensiva solen.

Kvällens/nattens match kan absolut bli mitt livs största idrottsupplevelse på plats. När det gäller boxning är fajten Lennox Lewis mot Mike Tyson det enda jag har upplevt som kan konkurrera.

Det var den sista riktigt stora tungviktsmatchen. En jättegala i Memphis som slog alla tänkbara ekonomiska rekord 2002. I natt kan nya rekord sättas och jag vandrar fram på Las Vegas heta trottoarer och bara väntar på att få njuta av den enorma stämning och nervkittiling kvällen kommer att bjuda på.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.