Rickard Malmsten om sin avlidne bror: ”Han var en inspiration för sin familj och hans historier kommer leva vidare”

 • Per Malmsten, stor skånsk boxningsprofil på 80 och 90-talet avled i förra veckan i en ålder av 42 år.

  Jag hade förmånen att träffa Per flera gånger i samband med boxningsmatcher.

  Jag fascinerades av hans humor och kaxiga uppträdande.

  Per levererade sina skämt med glimten i ögonvrån.

  För Mr Ringside tecknar här hans bror, Rickard Malmsten, ett varmt porträtt av sin kära broder.

  ”Så länge jag kan minnas har jag inte kunnat klaga på att jag inte haft en värdig sparringpartner. Oftast gällde det lördagsgodiset. Jag och min bror Per spenderade i stort sett all tid tillsammans som små och självklart ser man som yngre upp till sin äldre bror och vill kopiera dom i allt dom gör.

  Per var 13 och jag var 10 år när vi förhoppningsfulla med glada steg skuttade upp till boxningsklubben vid Kasernplan i Landskrona. Ljudet av rappa hopprep och tunga slag mot sandsäckarna lät som en vacker symfoni i våra öron och lukten av tigerbalsam och svett har etsat sig fast. Eftersom vi var yngst fick vi bara sparras mot varandra och då insåg jag att det räckte för mig att få sig en omgång hemma om jag råkade vinna i fia med knuff eller monopol.

  Att bli en bra boxare betyder att man både måste gilla att ta och ge stryk och inget av dom passade mig så mina handskar hamnade snabbt på hyllan. Per tränade jämt och hemma så blev jag ofrivilligt hans tränare och sparring partner. Jag fick räkna när han gjorde magövningar och armhävningar. Ta tiden när han skuggboxades och hoppade rep m.m. Detta fick jag däremot smak för och har nu både jobbat som boxningstränare för Polishögskolan och tränat Landslaget i Hong Kong. I mitt yrke som musiker och kompositör har jag fått lära mig av Per att aldrig ge upp och att bara ge 100 procent inte räknas utan man måste lägga till minst 10 procent till.

  Jag känner inte till nyckeln till framgång men vet att nyckeln till motgång är att alltid vara andra till lags och inte tänka på sig själv. Att vara osjälvisk och alltid ge 110 procent för sin Familj och till dom som låg nere för räkning var just det som kännetecknade Per. Per var en inspiration för sin familj och vänner och alla hans historier kommer att leva vidare.”

  Rickard Malmsten

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.