Alexander redo att ta Jones bälte

Är man här i Toronto går det inte att missa att Alexander Gustafsson ska in i buren på lördag (lokal tid) för att försöka slå sig till UFC-bältet i lätt tungvikt som nu bärs av världens bäste MMA-fajter Jon Jones.

Det är The Mauler överallt. I tv, på affischer, på barernas bord. Greatness within reach som sloganen lyder slår mot en precis överallt.

Jag visste när jag åkte över Atlanten att fajten är stor, men inte riktigt hur stor den faktiskt är på den här kontinenten. Redan i Las Vegas var det omöjligt att undgå marknadsföringen. UFC är mästerligt på att få ut sitt budskap. Organisationen har en medveten strategi för att utnyttja alla medel som finns. Vanlig reklam, twitter, facebook och allt vad man nu kan skriva och skicka bilder på i den sociala cyberrymden.

Fajterna ställer upp och pratar för sin vara på ett självklart vis. När jag försöker provocera Jon Jones med att påpeka att Alexander Gustafsson kallat honom för ett omoget barn tittar Jones vänligt leende på mig och säger:

– Sanningen är ju att jag är ett omoget barn. Jag är väldigt omogen ibland.

Jon-Jones-1

Ett omoget barn. Foto: Stefan Alfelt

Som ofta med kampsportare blir jag förvånad över hur vänliga och allt annat än våldsfixerade dessa män är som på lördag/söndag ska sparka, knäa, armbåga, slå och kanske strypa varandra.

Jag satt med Alex och fikade när han pratade om sin reiligiösa sida. Han ber till Gud och han gillar inte att slåss. Och ändå professionell fajter.

En märklig kombination kan man tycka men för Alex är fajtingen ett jobb han upptäckt att han faktiskt är väldigt bra på och som han ändå tycker om att utföra.

Det är en kick för honom att vinna och han hatar att förlora. Det är vad MMA handlar om för Alex. Inte att misshandla någon motståndare för nöjes skull.

På torsdagens pressträff var det fritt fram att umgås och prata med alla som ska in i buren. UFC:s frispråkige president Dana White dök också upp och förklarade att om Alexander vinner bältet kommer hans liv att förändras totalt.

Med bältet stiger matchgagen för The Mauler till miljonbelopp. Han blir ännu mer känd än han är nu, det kommer ständigt fram okända människor som vill önska lycka till och fotograferas med honom här.

Alexander drömmer om just den utvecklingen. Han vill kunna skapa en trygg framtid för sig själv och sina närmaste. Det handlar inte om att kunna konsumera lyxvaror och extravagant livsstil. Alexander är en trygg och lugn kille.

– När jag inte tränar jagar jag gärna vildsvin. Och så är jag en hundmänniska, säger Alex som har två amerikanska bulldogar modell XL.

– Knähundar. Inte jakthundar. Bara sällskap.

Jones-kamera-Alex-1

Jones-kamera-Alex-2

Jones var på spexhumör när han och Alex skulle stirra ut varandra. Amerikanen drog upp sin mobiltelefon och började filma Alex ansikte i stället för att stå tätt och se arg ut. Foto: Stefan Alfelt

Även om Alexander är väl förberedd och väl motiverad måste jag säga att det känns lite oroväckande med Jon Jones enorma självsäkerhet.

Tror knappast att jag träffat någon tidigare som med sådan självklarhet redogör om varför han är den bäste. Inte bara den bäste av de två som ska mötas utan den bäste av alla i branschen.

Det blir en spännande söndagmorgon.

Jag har gjort en stor intervju med Alex i Sportbladet här och en krönika här. Plus intervju med Jones här.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.