Allt fokus på The Mauler efter supermatchen

Alexander Gustafsson har insett att han måste gå en match snart i stället för att vänta på returen mot Jon Jones, som förhoppningsvis kommer i framtiden. Foto: Stefan Alfelt

Man kan förlora på så många sätt. Man kan till och med vinna och ändå förlora.

Alexander Gustafsson var bättre än Jon Jones men förlorade på grund av att en mästare alltid vinner jämna matcher.

Det ska vi glömma snabbt för sättet som Alexander förlorade på gjorde honom till en superstjärna och nu är allt fokus på The Mauler.

– Alex steg genom taket, konstaterade UFC:s karismatiske president Dana White i natt.

Och visst var det Alex som gjorde matchen till vad den blev, den bästa titelmatchen någonsin. En fruktansvärd kamp som skickade båda kämparna till sjukhus efteråt.

Ingen av dem blev allvarligt skadad och nu har det redan framförts krav på en returmatch. Kanske rentav i Sverige.

Vissa förluster är enklare än andra att ta. Jag förstår om Alex är grymt besviken över att han inte vann men han kan också spelet runtomkring i sporten. Ska man vinna över en mästare, som dessutom ansetts som mästarnas mästare, måste man göra det solklart. Helst på ko.

Alex borde vunnit matchen men Jones upphämtning efter den förödande armbågen i fjärde ronden och Alex trötthet var det som satt fast på näthinnan och även domare är mänskliga.

Efter närmare två veckor over here i Nordamerika med två fantastiska matcher, Alex-Jones i går och Floyd Mayweather Jr–Saul ”Canelo” Alvarez i Las Vegas förra lördagen, bär det nu hemåt igen.

Det har varit en fascinerande resa på sätt och vis i galenskap, för vad ska man säga om miljonrullningen i Vegas. Mayweather tjänade när pay per view-intäkterna räknats ihop säkert en bra bit över 300 miljoner kronor på en enda kvälls jobb (jo, jag vet att han tränar också, men ändå). MMA-stjärnornas gager är enorma för oss vanliga löntagare men i jämförelse med megamatchen i Las Vegas tjänar till och med Jon Jones bara småpengar.

Frågan är om MMA kan komma upp i boxningens dragningskraft inom överskådlig tid? Intresse finns absolut. Alexanders match har det pushats för så länge jag vait i USA och Kanada den här gången, men fortfarande är boxning enormt mycket större för en oerhört mycket bredare publik. Jag är själv boxningsentusiast främst men inser efter veckan i Toronto att MMA har väldigt mycket positivt att komma med för att ta fler och fler marknadsandelar.

Få matcher blir tråkiga och odramatiska när så många stridstekniker tillåts på en gång.

En tanke slog mig när jag satt i Air Canada Centre i natt och tittade och det var hur brottning, som jag bevakade intensivt i drygt tio år när jag jobbade för Malmötidningen Arbetet, ska kunna behålla någon som helst legitimitet för att finnas till.

Visserligen påstås det att man fixat till reglerna för att göra sporten mer attraktiv under räddningsaktionen för att få vara kvar på OS-programmet, men jag föredrar alla dar i veckan de brottningsmoment som uppstår i MMA. Där händer något.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.