Boken om George Scotts tuffa liv

”George Scott: Obesegrad” av Theodor Lundgren (Kalla Kulor Förlag)  är en bok som bör locka alla boxningsintresserade i landet. Det är en bok som bjuder på en hel del boxningsäventyr, men även om det hårda liv som George upplevde när han som ung pojke kom från Liberia till Sverige.

George berättar i boken om hur han blev kallad neger och andra okvädesord. Hans uppväxt var stökig och han erkänner att utan Kjelle hade han kanske hamnat i fängelse.

Kjelle är boxningstränaren med efternamnet Fredriksson.  En av de stora profilerna inom svensk boxning. Kjell Fredriksson blev som en pappa för George Scott och vänskapen är ömsesidig.

George proffsdebuterade 1991. Han avslutade karriären 2001.

Totalt vann han 41 matcher, förlorade blott fem.

Han vann fem SM-guld.

Jag hade förmånen att vara med på hans livs triumf under amatöråren. Visserligen förlorade han OS-finalen i Korea 1988, men OS-silver är ändå grymt stort.

Jag såg också några av hans VM-matcher som professionell boxare, bland annat den i Atlantic City 1997. Då både jag och kollega Stefan var på plats. Det var ett nöje att följa George. Han var alltid lika tillmötesgående.

Jag kollade inslaget om George och Kjell i ”Malou efter 10” och blev varm i hela kroppen. Det var många kloka saker som dessa båda herrar kom med.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.