Landslagstränaren Katrin ”Enock” Enoksson avgår: ”Ett tungt beslut, ett av de värsta som jag tagit”

Svensk boxning skakas av en djup schism.

Katrin ”Enock” Enoksson, tränare för damungdomar och damjuniorer väljer att avgå.

För Mr Ringside berättar Katrin Enoksson varför hon tar det här drastiska beslutet:

”Svenska Boxningsförbundets (SBF) Sportkommitté med Majid Jelili som ordförande har låtit meddela mig genom Rikstränare Santiago Nieva att jag fortsättningsvis inte får använda mig av Mathias Hedlund som assisterande landslagstränare för kategorin damungdomar- och damjuniorer. Landslaget ska i stället alternera med olika klubbtränare som assisterande coacher.

Som GIH-utbildad idrottslärare med snart 15 års erfarenhet i skolans värld vet jag att många vikarier i en grupp alltid leder till otrygghet. Då jag gick RF:s 2-åriga Elittränarutbildning 2011-2012 drog jag lärdom av idrottsforskningen som även den poängterar vikten av kontinuitet och stabilitet i ledarskapet. Genom att alla boxare i laget känner ledarstaben ökar möjligheten till att samtliga aktiva ska kunna topprestera när det verkligen gäller.

Sportkommitténs argument är att SBF ska ge klubbtränarna chansen att komma med ut internationellt och utvecklas som tränare, vilket jag fullständigt håller med om. Jag och Mathias har sedan lång tid tillbaka jobbat efter den idén. Samtliga klubbtränare i DU/DJ-kategorin har alltid blivit inbjudna att delta på våra elitläger. Vid flertalet tillfällen har vi även haft med klubbtränare, både vid läger och ute på internationella turneringar.

”Det finns saker man måste göra fast man är rädd. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”

Astrid Lindgren (1973), Bröderna Lejonhjärta

Efter mycket grubblande och med mycket stor sorg i hjärtat har jag nu blivit tvungen att förhålla mig till Sportkommitténs beslut. Jag har tydliggjort att jag varken kan arbeta eller prestera under ovanstående förutsättningar. Självklart är mitt krav som Head Coach att jag alltid ska äga rätten att välja den assisterande coach som jag anser gynnar laget bäst. Om jag inte följer mina värderingar blir jag precis som Astrid Lindgren skrev för fyrtio år sedan: ”ingen människa utan bara en liten lort”.

Ifall SBF:s Styrelse/Sportkommittén skulle välja att omvärdera sitt nuvarande beslut är jag den första att tacka ja till att även fortsättningsvis vara kategoriansvarig landslagstränare för DU/DJ!

Ni tjejer, klubbtränare och föräldrar har varit helt fantastiska att arbeta tillsammans med, det har varit oerhört positivt eftersom jag känt samtliga parters förtroende. Jag har getts möjligheten att hjälpa boxarna i deras långsiktiga utveckling både som elitidrottare och som individer. Att jobba med DU/DJ-kategorin har varit det roligaste jag gjort i livet, så beslutet har varit mycket tungt och ett av de absolut värsta som jag någonsin tagit.

Ledarteamet Katrin ”Enock” Enoksson och Mathias ”Matte” Hedlund genomförde under tre års tid följande läger, turneringar och mästerskap tillsammans med DU/DJ-landslaget

 • –  3. Girl Box Cup Hamburg, TYSKLAND 25-27 februari 2011: 4 boxare; 3 guld & 1 brons
 • –  VM-Läger på Bosön 13-17 april 2011
 • –  VM i Antalya, TURKIET 22 april -1 maj 2011: 6 boxare; 3 guld & 3 silver
 • –  EM-läger på Bosön 17-21 aug 2011
 • –  EM i Orenburg, RYSSLAND 29 aug-4 sep 2011: 6 boxare; 4 guld, 1 silver & 1 brons
 • –  Elitläger i Kungälv 3-5 feb 2012
 • –  4. Girl Box Cup Hamburg TYSKLAND 1-5 mars 2012: 6 boxare; 3 guld, 2 silver & 1 brons
 • –  Elitläger i Höllviken 1-3 juni 2012
 • –  Golden Glove of Vojvodina SERBIEN 5-9 juli 2012:7 boxare; 4 guld, 1 silver & 1brons
 • –  Elitläger i Malmö 7-9 sep 2012
 • –  EM-läger på Bosön 24-28 oktober 2012
 • –  EM i Wladyslowovo POLEN 3-10 nov 2012: 6 boxare; 1 guld, 1 silver & 2 brons
 • –  Elitläger i Kungälv 1-3 feb 2013
 • –  5. Girl Box Cup Hamburg, TYSKLAND 28 feb-4 mars 2013: 7 boxare; 4 guld, 1 silver & 1brons
 • –  Elitläger i Höllviken 17-19 maj 2013
 • –  Golden Glove of Vojvodina Serbien11-15 juli 2013: 7 boxare; 1 guld, 1 silver & 4 brons
 • –  Elitläger i Ljungby 9-11 aug 2013
 • –  2. Queens Cup Stralsund, Tyskland 10-13 oktober 2013: 6 boxare; 4 guld, 1 silver & 1 bronsGöteborg 2013-10-13Katrin ”Enock” Enoksson ”
Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.