Svenska proffsboxningsundret sätter press på regeringen

Klara Svensson har all anledning att le. Hon möter Cecilia Brækhus i en match som kan bli den största svenska boxningsmatchen under 2017. Trots flera supermatcher för killar. Foto: Stefan Alfelt

Det här är bilderna på det svenska proffsboxningsundret.

Inte sedan Ingemar Johanssons dagar har vi haft så många så bra samtidigt.

En bredd och kvalitet som kommer att sätta press på regeringens syn på vilka regler som ska gälla för kampsport i Sverige.

Skoglund-hand-upp-snart

Erik Skoglund väntar på att få sin hand lyft som bevis på att han slog Lolenga Mock på poäng i matchen om EU-titeln. Skoglund är den som ligger närmast till för att få gå en riktigt stor titelmatch av de många svenska stjärnorna vi har på gång. Foto: Stefan Alfelt

Politik ska inte vara det men i praktiken är all politik populism. När vi kommer till valtider, som vi är nu i Sverige, förloras ideologier och ideal till röstfiskande löften av mer eller oftast mindre seriös art.

Om det plötsligt finns en hel hög svenska proffsboxare som når framgång och därmed vill ses av svenska folket blir det betydligt svårare för politikerna att hårdnackat vägra att låta oss tävla mot resten av världen på lika villkor.

Vi har Norge som ett väldigt tydligt exempel. Den nya regeringen lovade innan den ens tillträtt att släppa proffsboxningen fri igen efter 32 års förbud och den enda anledningen till det löftet var de populistiska fördelarna för de blivande regeringspartierna. Cecilia Braekhus är en av Norges absolut mest populära idrottsmän och kan man som regering fixa så att norrmännen får se henne på hemmaplan vinner man sympatier tack vare ett beslut i en fråga som ju, om vi ska vara helt ärliga, egentligen inte har ett dyfts betydelse för en nation på något vis.

Klara-träffad

Klara Svensson fick jobba hårt och ta emot flera rejäla smällar mot bulgariskan Milena Koleva men hon tog smällarna och klarade ändå att dominera tillräckligt för en solklar poängseger. Foto: Stefan Alfelt

I Sverige har regeringen begärt en utredning av hur den nuvarande kampsportslagen fungerat sedan proffsboxningen släpptes ”fri”. I huvudsak handlar det om tidsfaktorn. Tolv minuter är godkänt men dispens har lämnats för upp till 25 minuter åt MMA.

Frida Wallbergs obehagliga huvudskada kommer sannolikt att vägas in som en negativ faktor för kampsporten. Ett bevis på dess farlighet trots att kampsport bevisligen är mycket mindre skadedrabbat än många andra idrotter som inte har själva kampmomentet som huvudsyfte.

Yigit-hukande

Anthony Yigit fick oväntat bara oavgjort mot britten Tony Pace i Kolding trots att han var den bättre boxaren i matchen. Det kommer inte att betyda så mycket för hans fortsatta karriär. Foto: Stefan Alfelt

För svenska politiker vore det ännu enklare att släppa fri kampsporten helt eftersom en majoritet av svenska folket inte ens känner till de begränsningar som gäller.

Vi såg hur intresset för Alexander Gustafsson exploderade i samband med hans titelmatch mot Jon Jones i Toronto och redan tidigare har alltså MMA fått tillräcklig dispens för att kunna arrangera fullängdstitelmatcher i Sverige. Även om proffsboxningens titelmatcher för herrar är elva minuter längre är det helt ologiskt att inte godkänna även dem.

Innan vi får tävla på samma villkor som nästan alla andra finns ingen möjlighet för proffsboxningen att utvecklas i Sverige. Då tvingas svenska talanger att även i fortsättningen alltid boxas på bortaplan samtidigt som deras stora publik sitter framför tv-apparater här hemma i Sverige. Vilket naturligtvis är både kvalificerat vansinne och ett hyckleri. Ingen svensk besparas ju det eventuellt obehagliga och idrottsmännen skyddas mindre än de skulle bli om de fick boxas eller slåss på annat vis i svenska stall med svenska lagar som grund.

Ahlin-vänster

Oscar Ahllin är en typisk publikfavorit. Underhållande i hela sin stil. Utvecklas han som han kan göra kommer svenska folket att vilja se honom på hemmaplan. Foto: Stefan Alfelt

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.