Mästerboxaren Håkan Brock: ”Enklare att möta Tyson än att åka Vasaloppet”

1962695_10202507144953881_175704293_nHåkan Brock gick under sin boxningskarriär, både som amatör och proffs, åtskilliga duster.  Men inte ens fajten mot Mike Tyson var så tuff som öppet spår i Vasaloppet.

Här berättar ”Brocken” exklusivt för Mr Ringside om helgens mandomsprov.  Häng med och låt er imponeras av en gammal stridis…

”För fem år sedan bestämde jag mig för att, tillsammans med en vän, göra en svensk klassiker. Jag införskaffade rullskidor och längdskidor, för Vasaloppet och träning. Redan efter första rundan som var drygt fem kilometer, känner jag ischiassmärtor i baksida lår. Jag åker inte mer, men fortsätter att träna styrketräning, som vanligt. Problemen fortsatte när jag tränar hamstrings och även när jag springer. Några månader senare är jag opererad för diskbråck och får varken springa eller anstränga ländryggen, på ett halvår.

Detta var 2010. Min vän gjorde hela klassikern och en morbror, som gjort Vasan sedan 1982, ett antal kusiner har också varit flitiga. Så visst fanns det både press och vilja att fullfölja klassikern. I somras fick jag möjlighet att anmäla mig till NY marathon och i samband med det kom jag med på Stockholm halvmara och Lidingöloppet. Träningen var ganska bra hela sommaren, med löpning och jag lyckades genomföra de bägge Stockholmsloppen, även om knät smärtade efter tre fjärdedelar av loppen och jag fick gå i mål. Så väl i NY, kom klänningarna i knät redan efter tre kilometer, jag lyckades powerwalka två mil, innan jag bröt loppet. Sedan dess, i november, har jag inte haft några tankar på att genomföra klassikern, förrän jag fick ett erbjudande om att köpa en start till Öppet spår.

Någon gång strax före jul körde jag rullskidor för andra gången i mitt liv. Sedan dess har det blivit sju mil på asfalt och även fyra kilometer lyckades jag få till, på riktiga skidor, av de två snödagarna i Skåne.Så tillsammans med min hustru och kusin, åker vi upp till Venjan, mellan Mora och Sälen. Kusinen var för övrigt var den som fick med mig 1979 till Full contact träning (kickboxning), som sedan ledde till boxning, Vi har fått låna boxningens fd. förbundstränarens stuga, så allt är på topp. Dagen före var det vallning, fästvalla gällde, ska vara fyra, fem plusgrader på dan. Självklart vallar vi själv. Jag har något minne av att jag vallade 1967, med stearinljus.De sista fyra dagar har jag laddat med kolhydrater, utan att ha riktig koll egentligen, åt inga kolhydrater en dag och fyllde på i fyra. Samt, jag drack mycket vätska hela tiden. Frukost blev havregrynsgröt, några mackor och mycket vätska. Öppet spår innebär att det startas hela tiden, ingen gemensam start, 07.40 glider vi förbi starten. Igång härligt, nu kör vi! Ett par kilometer, sen går det uppåt nästan en mil, en stigning med 500 meter. Riktigt bra fäste och jag nästan springer upp, går förbi många, flyt. Väl uppe blir det stakning, jag har ju tänkt att staka mig fram, i brist på teknik. Något förundrad blir jag när många passerar mig, med vanlig paralellåkning, trots att stakning normalt ärsnabbare. Vid Mångsbodarna ca 23 kilometer från start vallarar jag om, tar bort gammal fästvalla och får ny, på en kortare bit än tidigare och mycket tunnare. Nu blir det fart i nedförsbackarna, men skillnaden är stor jämfört med utförsåkning i Alperna, så det blir ett antal fall. Samtliga fall, tappar fart och ork. Minns att jag föll framåt, strax före halvvägs. Jag hann inte få upp händerna, utan landade rakt på pannan och skrapade näsan.

Tack för all nackträning jag gjort under alla boxningsår. Stakningen fungerar bra, fast det börjar kännas i rygg och baksida axlar, så det blir mindre och mindre böjningar i bålen, i stort sätt bara armdrag nu. Paralellåkningen funkar inte alls, inget grepp, skidorna bara glider. Nu har jag kommit till Risberg och tagit mig uppförde metrarna dit. Vätskekontrollerna är helt fantastiska, vatten, buljong, blåbärssoppa, sportdryck och mer vatten, allt ljummet, dricker en till en och en halv liter vid varje stopp, totalt sju stycken. Jag har hört tidigare, av gamla erfarna åkare, att efter Risberg, är det neråt. Då blir det bra med glid och jag kör vidare.

Jag hamnar nästan jämnsides med två damer i +35, de ser inte speciellt atletiska ut och pratar om allt, nonstop. Jag lyckas dra ifrån i uppförsbackar och sedan bara glider de ifrån med lätt paralellåkning. Det är nu jag börjar  tänka, att längdskidåkning är en tekniksport, inte en kraftsport.

Nsta år får det bli ett trainingcamp med Gunde. De sista två milen är det mycket vilja och tankar om att aldrig, aldrig göra om detta här. Fast nu är det bara femton, tio kilometer kvar, vilja.Funderar när jag haft så här ont i hela kroppen, om jag lägger ihop alla boxningsmatchers smärta, så kommer det inte i närheten. Matchen mot Tyson eller topp ett i värden, då, i boxning, var en baggis. Det som var väldigt upplyftande, var alla presentationer vid samtliga mellanstationer. Fd proffsboxare, Svensk och Nordisk mästare, rankad etta i världen, haha och så susar man förbi i sexkilometer i timmen. Målgång i Mora, 11.46.35, intervju, där det enda rätta var att säga: Mike Tyson var enklare att möta. Kvällen efter var inte den snabbaste, sätta sig ner på en stol var nästan omöjligt, klä av sig gick inte själv. Nu nästan två dygn efter har jag börjat planera för Vätternrundan och Vansbrosimmet. Och förmodligen kan det bli fler Vasalopp, om tekniken förbättras. Tacka boxningen för att man glömmer så fort.”

19 kommentarer till “Mästerboxaren Håkan Brock: ”Enklare att möta Tyson än att åka Vasaloppet””

 1. 27 februari 2014 kl 09:52 #

  Fattar inte att man kan skryta över att man möte Tyson han va ju junior 17 bast gammal ”mästar boxaren Brock ” var 23 år gammal . Hade de mötts när Tyson va senior hade han fått se det på film för att komma ihåg det Håkan lyckades under hela sin proffs karriär få ihopa 2 ranking poäng (ni kan kolla på boxrec) För att få ranking poäng måste man möta kvalificerat motstånd och inte massa losers. Som amatör lyckades han få 2 sm guld mycket snack o lite verkstad. Men är man nöjd med att kunna skryta med att man förlorat mot junioren Mike Tyson då man själv var senior kanske man inte spännde bågen tillräckligt. Fight on

 2. 27 februari 2014 kl 16:26 #

  Brock kunde blivit bra, fin punch och hyfsat fotarbete, men han hade så många okunniga idioter runt sig att det var dömt att misslcykas. Tur att inte fighten mot världsboxaren ”Lillen” blev av – den hade inte varat en rond ens.

  • 28 februari 2014 kl 08:39 #

   Är du tillräckligt proffsig väljer du inte att jobba med idioter utan det blir som man säger att säg mig vem du umgås med så ska jag säga dig vem du är Brock skulle aldrig fått plats i något seriöst stall han bara tror sig är patetiskt hur han kan blåsa upp sig men han har heller inga resultat att visa upp mer att han tagit sig igenom öpppet spår på vassaloppet HaHa .

 3. 28 februari 2014 kl 22:09 #

  Jag skulle bara säga att jag tycker det är lite smått komiskt att det finns människor som Johan, som även jag själv heter. Torsten Lindberg förefaller vara en mer kunnig individ. Jag känner inte Brock eller någon av Mrringside men jag var själv ganska insatt i boxningen på 80-talet, gick en del matcher etc. Vad jag minns var Brock med i OS 84 och gick till kvartfinal vilket är långt för att vara svensk. Han förlorade mot Mussone, som var högt rankad. Jag vill även minnas att Brock gjorde sina bästa matcher 1985 och att han då var riktigt duktig. Han nådde då sin topp. Han mötte Tyson när Tyson var 17-18 år. Då var det ingen som visste vem den unge mannen var. Tror du att Tyson var en liten hundvalp. Enligt vad jag vet mötte Tyson Tillman i OSuttagning samma år och förlorade. Tillman gick till OS och vann (samma år). Det var duktiga. 1985 mötte Brock Hussig och även en ryss som jag har glömt vad han heter, men han var en av de bästa i världen enligt aiba. Naturligtvis är Brocks karriär inom boxningen ingenting mot Lillen som var av världens absolut bästa boxare genom tiderna. Men han var ”bra för att va svensk” Problemet i Sverige är att det finns för många små hycklare som johan där uppe som tar boxning personligt, och som känner att de måste skriva ner boxare. Detta är ingenting nytt. Alla svenska boxare har hur bra de än varit, blivit hycklade av små hycklare som har komplex. Bättre att bara va cool och hålla mun Jag tycker Mrringside som kan mest om boxning i Sverige borde censurera sidan mot boxningshatare.

  JOHAN MED STORA BOKSTÄVER

 4. 2 mars 2014 kl 11:44 #

  Så slapp jag skriva det JOHAN, tack .
  Kompletterar lite med fakta, även om det kan tyckas tjatigt.
  Mike är född 660630, vilket gjorde honom till 18 år, när vi mötted i oktober 84. Jag var 23, min första match gick jag febr 81 och andra okt 81, så jag kom igång sent med boxningen. Mike började boxas vid elva, hade betydligt mer erfarenhet, från ringen, än vad jag hade då. Ändå höjer de Mikes insatts, här på nätet, genom att nämna, just att Tyson slog världsrankade Brock. Jag kom femma på OS,två månader tidigare. Som JOHAN nämner var mitt bästa år 85, så efter Tyson boxades jag arton matcher, mot hela världseliten och vann samtliga, de sista två möte jag, Ulli Kaden DDR, då rankad trea i världen och Abadshjan, Sovjet, rankad etta före vårt möte, april 85. Adadshjan hade sommaren före slagit Teofilo Stevenson. Hur som gav det mig en första ranking, vid det tillfället. Sedan vet väl alla att jag fick en blodpropp i axeln och förlorade mot , en ganska medioker boxare, Salihu från Ungern, i första matchen på EM. Ett EM där alla undrade vem jag skulle möta i finalen, så blev det inte.
  Varför skulle jag då byta, tränare, hade en kanonväg fram till topp ett i världen, även om jag bara kom femma på OS, året före. Och bara blev svensk mästare två gånger, jag fick inget motstånd 85-87 och ställde därför inte upp på SM de åren. Blev även nordisk mästare 84.
  Med facit i hand är det lätt med svaren. Visst skulle jag tränat mer bröstträning och förmodligen sluppit blodproppar i axlarna. Kanske bytt tränare tidigare, det var ju min första tränare som sa att jag inte skulle träna bröst, ingen styrketräning över huvud taget. Den teorin hade många tränare på den tiden, när jag senare blev proffs i USA och fick Angelo Dundee som tränare, fick jag absolut inte träna styrka, inte ens armhävningar.
  Angelo har nog haft flest världsmästare genom tiderna, 15 stycken.
  Felet blev att jag fortsatte boxas efter första blodproppen, men det tog två år innan jag förstod vad det var. Jag slutade ett antal gånger, och gjorde några försök att komma tillbaka, och problemet finns kvar, än idag. Det känns, så fort jag anstränger mig, som att boxas med en hårt uppumpad blodtrycksmanchett runt armen. Så var tiden efter april 85 och framåt. Sedan kan man bara spekulera i vad som kunde hänt.
  Ja du johan med små bokstäver, berätta gärna mer om dig själv, vad du själv hittar på, dina meriter Du verkar vara en intressant kille.
  Hälsningar från en som försökte och idag försöker hjälpa människor med stora problem. Jag försöker även sätta mig in i andra människors liv, varför vissa bara måste sätta sig på andra. Intressant, men ofta en tråkig bakgrund.

  • 3 mars 2014 kl 16:47 #

   Jag tror ingen uppfattar ironien när du gång på gång hävdar att du möt Tyson och gått jämt med junioren Aiba förbjuder i dag den typen av matcher. Sen är det ju kul att du nämner de olympiska spelen 1984 då alla medlajörena från Em 1985 inte va med även Teofield Stevensen som va regerande Olympisk mästare och hela öst blocket bojkotade detta os. Och om 1985 va året du stod på topp så tävlingen som betydde något det året vill säga em fick du respass i första omgången och sen provade du vm 86 där blev det ko i första omgången och om du då inte kunde boxas pga bloddproppar är det märkligt att man försöker sig på en proffskariärr sen man blivit stoppad av Peter Nyman på sm han va ju nästa korpboxare då. Du gör säkert mycket bra idag men du ser nog din egen karriär med lite vinklade ögon det är ju viktigt att inse att du tog 2 sm guld 1 nm guld och 2 ranking poäng som proffs sen att du vunnit någon match mot rankat motstånd när det inte hade någon betydelse för dem (typ EM,VMeller OS) du slog ju en världsrankad norman i första omg på os sen mötte du en kille från den stora boxningsnationen Jamica sen fick du till slut lite motstånd och förlorade med 5-0 mot en Italienare detta är den bistra saningen men det är helt rätt att du försökte och inte lyckades det är mer än jag har gjort jag har inte försökt men sen har jag inte fram häft mig som världsboxare. Jag hatar inte boxning tvärtom men hör folk med halvbra prestatiner påstå sig va värdsboxare är en skymf mot Georg Scott och Myrberg Ingo och grabbarna som har levererat. Lycka till med vad du än företar dig fight on

 5. 2 mars 2014 kl 12:16 #

  Måste kanske nämna om min kommentar, att möta Tyson var enklare än Vasaloppet, var ironi. Det gick kanske inte hem hos alla.

 6. 2 mars 2014 kl 21:29 #

  Det är konstigt med boxning. En svensk boxare som inte når världseliten får motta spott och spe. I alla andra idrotter möts utövarna med mycket större respekt. Ingen hånar en fotbollsspelare för att han ”bara” når allsvenskan och inte blir landslagsman, ingen gör narr av en tennisspelare som aldrig vinner en ATP-turnering, ingen skrattar åt en slalomåkare som inte når världscupstatus. Min teori är att detta beror på de flesta har spelat fotboll och tennis och vet ungefär hur svårt det är, hur skickliga fotbolls-/tennisspelare är, även de som inte är på yppersta världsnivå. Betydligt färre har boxats och kan sätta sig in i vad som krävs för att lyckas. Håkan Brock hade en bra amatörkarriär och fick av olika skäl aldrig chans att bevisa sig som proffsboxare. Synd, men för det han faktisk hann åstadkomma i proffsringen (och amatörringen) förtjänar han inget annat än – respekt./Martin

 7. 4 mars 2014 kl 22:58 #

  haha, bra där johan låt mig avsluta diskussionen genom att återupprepa vad jag skrev innan. Problemet i Sverige är att det finns för många små hycklare som johan där uppe som tar boxning personligt, och som känner att de måste skriva ner boxare. Detta är ingenting nytt. Alla svenska boxare har hur bra de än varit, blivit hycklade av små hycklare som har komplex. nu säger han att han känner att det är en skymf när brock berättar om sina framgångar 1985, en skymf mot de som levererat dvs, ingo, george, myhrberg å grabbarna, våra bästa. det e underbart. jag vet inte om de känner sig så skymfade av det som brock säger. tror inte det faktikst. vi kan jämföra med andra sporter. är det en skymf mot zlatan om någon annan spelare säger att de var på gång ett tag? ja enligt johan är det de, för han har det problemet som jag beskriver ovan. jag tycker ex. även det är tråkigt när folk säger att vissa av våra mest framstående proffs idag (såsom skoglund, eller jack) inte är något för de är inget jämfört med ingo, myhrberg,, george och de har inga amatörmertiter som slår tungt etc. det e svensk stil och kallas jante. tro inte du e nåt.men den stilen hör inte hemma i boxningen. enl min personliga uppfattning. vi ses

  JOHAN

  • 5 mars 2014 kl 11:22 #

   I dag har vi bra boxare Skoglund som gjort kanon resultat både som amatör och proffs han blev proffs redan som 18 åring då hade han gått ca 120 amatör matcher nästan dubbelt av va håkan gick i hela sin karriär då valde han att bli proffs och han är så duktig så att han kan försörja sig på detta . Han har redan köpt en kåk hemma i Nyköping och han har 116 mer ranking poäng än Håkan fick under hela sin resa och då har Skoglund precis börjat sin seglats här har vi en riktig bra boxare som bör hyllas och idag har vi ett koppel av riktiga idrotts män både som proffs o amtörer som man inte ska jämföra sig med om man inte har resultaten utan bara försöker göra sig ett namn pga att man torskat mot en junior som blev kändis efter man själv hade mött honom . Du JOHAN måste antinge va Håkan själv eller hans ända fan bara ta upp killar som Zlatan visar ju att du inte lever i verkligheten Zlatan är en megastjärna och ska defenitivt inte blandas ihopa med massa pajasar när folk inte kan se skillnad på vad man själva prestera och andras fantastiska prestationer blir det att dissa alla som har har gjort något utöver det vanliga då man skryter och undan håller saningen för att verka bättre än man är blir det en skymf mot dom som verkligen är bra . Så köp dig ett par jympa skor så kan du och din idol gå ut och powerwalka så kanske ni kan satsa på och polera tiden i öppetspår . Sen att jämföra med Scott Myrberg och Ingo va överkurs i detta fallet kolla Bassir Hassan 9 sm guld och över 300 matcher där är boxare i dagens landslag som gått fler matcher som juniorer än vad The Rock gjorde både som amtör och proffs så snälla låt er imponeras av de som är duktiga istället för att skryta om vad ni själva skulle kunnat blivit. Fight on Heja Gunde kanske är han lite bättre än Foppa för han bröt ju vasaloppet så kanske skull Håkan satsat på hocky hahah

   • Röda räkan
    28 juli 2016 kl 15:33 #

    Du johan med små bokstäver.
    Intressant att du nämner bashir hassan med 300 matcher honom känner jag med..
    Min fråga är varför du alltid stör dig på folk som klättrar upp på sina berg där du faller hela tiden och älskar att trampa på svaga människor.
    Varken gullegrisen eller din ryska boxare (som blev knockad) som du köpte från Ryssland kom med i os.
    Så snälla dra åt helvete eller låt oss män sköta vår sport.

 8. 13 mars 2014 kl 21:11 #

  Skulle bara vilja tillägga att man kanske ge Tysons på ålder vid deras möte någon större betydelse, han blev två år senare den yngste proffsvärldsmästaren i tungvikt genom tiderna. Tilläggas kan också att Floyd Patterson tog olympiskt guld redan som sjuttonåring… junior med ett par år kvar till seniorstatus

 9. 13 mars 2014 kl 21:13 #

  menar såklart att man inte ska ge Tysons ålder någon större betydelse….

 10. 10 april 2014 kl 22:51 #

  först o främst,vill jag säga kul med boxningsintresse som får ventileras,har alltid gillat brock o lillen eklund,och alla andra fighters i detta land.vad är då min box-rec,he he,jo farmors kusin john strand var proffs boxare,och fick en blåtira av en svensk juniormästare vid sparring,det finns ju världsklassboxare som nått allra högst nivå från svedala,hade brocken fått byggt styrka som holyfield tyson o grabbarna hade han levererat ännu mer,pratade en gång på telefon med leo vainonen om en jöns hemma här som påstod sig sparrat med lillen och gett honom full huggning,anyway,leo sa att under hans karriär trodde man att styrketräningen gjorde en långsammare,effekten är 100 % motsatt styrka ger speed.håkan brock gjorde bra ifrån sig och vi var stolt över honom som alla andra tungviktare,visste inte att han gick så många pro matcher,imponerande, och givetvis alla andra som levererade internationellt.såg en kul grej idag på ringside.till den svenska amatörboxningens historia,by the way en ypperlig sida att gräva i,kollar då namnet bogere,jackson bogere fyra matcher fyra loss,tänker då hmm,tufft att loosa dom matcherna,tänker oxå,men han kliver upp mot tuffa killar,speciellt myrberg,som jag träffade några ggr på rellos gym,vad händer sen,scrollar ner på sidan,info:pappa till patrick bogere,now whos talking.egentligen i sportens värld har alla en spännande story.we remember the names men det är massan som är sporten,bbuilding,boxning,whatever,johan hårddrar för mycket.men hans intresse för boxning är ok.

 11. 15 april 2014 kl 12:46 #

  Läste ovanstående kommentarer och måste skriva ett par ord.
  johan med små bokstäver får tycka vad han vill. Han kan se sig som en ”förståsigpåare” eller vad han nu vill kalla sig. Brock nådde kanske inte samma nivå som Ingo, lillen och Myrberg. Men oavsett så ska man inte förringa insatsen av hans framgångar. Ett SM Guld i boxning är ett SM Guld oavsett om du direkt gått en final eller vunnit guldet efter flera matcher. Boxning är också en viktrelaterad sport. I vissa viktklasser är antalet utövare begränsat då vi har olika fysiska förutsättningar. Jag lovar dig johan att du själv hade gått i mattan av en luftmiss från Brock. Det är få som vet vad som krävs för att ställa sig öga mot öga mot en annan motsåndare i ringen och än färre som vet vad som krävs för att nå framgång!!! Har själv haft förmånen att instruerats av både Brock och Kranjc och de är båda killar som kan boxas oavsett vad som skrivs av johan.

  Hur gick det för dig i Vasaloppet johan??? Eller tillhör du den skaran som blir trött av bara tanken att åka det? Eller bara ser problem med att hitta tränings tillfälle…..så att det aldrig blir av av just den anleningen?!?! Lite mycket snack och lite verkstad med andra ord.

  //Anders

 12. 10 juli 2014 kl 17:35 #

  Kul att se hur många som går i försvar för den store Brocken . Tänk om han fick tränna si eller så men med tanke på att han va vuxen när han gav sig in i gamet så kan han knappast skylla på dålig rådgivning då han själv valt både klubb och trännare. Sen att varken han eller hans trännare hade en aning om vad de sysslade med kan ju ingen mer de själva ta ansvar för. Fight on ”men ni som behöver en ursäkt kan ju säga att det är väderets fel att ni inte trännar rätt för nu är det ju på tok för varmt ”

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.