Tiden talar mot The Mauler

Det var då det. Nu är Jones kanske borta för alltid från buren och Alexander kan sikta in sig på VM-titeln utan att behöva jaga revansch. Foto: Stefan Alfelt

Tanken är vacker och snudd på underbar.

Alexander Gustafsson i en UFC-titelretur mot Jon Jones inför 65 000 åskådare i Friends Arena.

Tyvärr talar tiden mot The Mauler.

Jag har lärt känna UFC-presidenten Dana White som en verkligt skön lirare som säger vad han tycker och tänker och han tänker verkligen snabbt när det gäller.

Lite för snabbt ibland och kanske lite för amerikanskt ovetande om hur omvärlden ser ut.

Självklart lockar det UFC att få en titelmatch i Europa inför 65 000 åskådare, men Dana vill kombinera den enorma publikmängden med det som verkligen gäller – pay-per-view-sändningarna till USA.

Dana-White-i-Toronto--171

Dana White tycker att midnattssolen i Stockholm motiverar matchstart fyra på morgonen. Hmmmm? Hur är det med geografiundervisningen i staterna? Foto: Stefan Alfelt

Det innebär att matchen i Friends Arena bör starta omkring klockan 04.00, vilket spontant låter som en häftig upplevelse, men när man börjar fundera blir man snabbt tveksam till att det verkligen går att locka så många så sent (tidigt?) en sen sommar- eller tidig höstnatt att ge sig iväg till en arena som är ganska svår att nå i Stockholm.

Dana White tyckte det var okej eftersom det på sommaren ändå är ljust i Sverige vid den tiden och förmodligen är det så många amerikaner fortfarande tror, att hela Sverige ligger norr om polcirkeln och har midnattssol halva året och mörker andra halvan.

Calzaghe-Kessler-affisher

Calzaghe–Kessler i Cardiff startade 1.30 på natten inför nästan 60 000 åskådare. Tidsskillnaden till 4.00 är ganska stor och avgörande. Foto: Stefan Alfelt

Jag såg Joe Calzaghe mot Mikkel Kessler i Millenium Stadium i Cardiff, Wales, när det var nästan 60 000 åskådare på plats trots att matchen startade 1.30 på natten lokal tid för att synka med amerikansk tv.

Så dags peakar ändå Cardiff en normal utekväll med ett festande snudd på utan motstycke. Jag har aldrig sett så många berusade människor varje kväll som när jag i nästan en vecka bodde på ett hotell som låg mitt på den stora festgatan.

Tidsmässigt gick alltså matchen ganska okej för många av stadens invånare men förskjut den två och en halv timme framåt och vi når tiden när folk ligger utslagna på gatorna i Cardiff. Att inte någon blev överkörd varenda kväll förvånade mig oerhört dagarna jag var där.

Klockan fyra på morgonen är ingen normal tid för annat än sömn för de allra flesta och då inte minst för oss svenskar.

Jag tror fortfarande att det troligaste är att supermatchen hamnar i Las Vegas. Där finns publikkapacitet och tv-sändningen hamnar i synk med de som betalar mest för den.

UFC har en gala i sommar på Mandalay Bay 5:e juli med Weidman mot Machida som huvudmatch. Det går fortfarande att lägga in Jones–Gustafsson den kvällen, men det är förmodligen för kort tid dit efter Jon Jones match i lördags.

Ett annat logiskt alternativ är en ny match på platsen där de två svarade för årets fajt förra hösten – i Air Canada Centre i Toronto där UFC 178 ska gå 27 september. Alltså nästan exakt ett år efter Jones och Alex förra match.

Inte möjlighet till 65 000 åskådare, men garanterat fullsatt och rätt i tiden.

Toronto-skyline

Kanske blir det en returmatch nästan exakt år efteråt i härliga Toronto. UFC 178 är redan inbokat i Air Canada Centre. Foto: Stefan Alfelt

En kommentar till “Tiden talar mot The Mauler”

  1. 28 april 2014 kl 22:45 #

    Kanske lördagsgala med Main card Mauler mot Jones vid två skulle kunna funka om den går i slutet av juli?

    Det är klockan ett i London, åtta östkusttid och sex på västkusten.

    Dessutom är det väl på förmiddagen i Japan och Australien.

    Men håller med dig, mest troligt är att den matchen går i LAS vegas. Utan att vara alltför hemmablind så är det en av de matchups som känns mest spännande i hela ufc.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.