Spela galen för att tjäna miljoner

Shannon Briggs och Mr Ringside-Stefan. Knockoutkungen kan skapa 2018 års mest spektakulära boxningsmatch. Foto: Anson Wainwright, The Ring

Kan man tjäna miljoner i boxning på att spela galen?

Självklart kan man det. Jag hoppas att Shannon Briggs lyckas, men jag är osäker på om han kommer att göra det.

Briggs Let´s go Champ-provokationer i helgen i Hamburg var mer underhållande än Vladimir Klytjkos mycket imponerande seger över Kubrat Pulev och amerikanen väckte känslor som faktiskt ofta tippade över till hans sida.

Klytjko har nu krossat allt som finns i tungviktstoppen och i dag finns bara två matcher som kittlar:

• En match som kan ge honom det sista stora bältet han saknar, WBC:s. Bermane Stiverne som har det sätter det på spel 17 januari mot Deontay Wilder som hittills har ett perfekt facit med 32 knockoutsegrar på 32 matcher som proffs. Vinnaren kommer definitivt att utmanas av Vladimir Klytjko.

• Shannon Briggs. Han är på väg att bli gammal och han krossades av Vladimirs storebror Vitalij men trash talk fungerar i boxningsvärlden och det biter på Klytjko på ett sätt man inte tänker på.

När David Haye provocerade med t-shirt med bild där han höll Klytjkobrödernas avhuggna huvuden i sina händer reagerade bröderna med iskalla blickar, men inte mer. Efter att Vladimir boxat ut tåskadade Haye erkände han sent på nattens presskonferens efter matchen att provokationen hade tagit hårt på både honom och storebrodern.

Jag var på matchen och den presskonferensen och det var samma sak igen nu i natten mot söndagen då Vladimir efter att boxningsmässigt fullständigt krossat Pulev helt oväntat spydde gala över sin motståndare.

– Jag har aldrig mött en så arrogant motståndare tidigare som visat så liten respekt, sa Vladimir som uppenbarligen retat upp sig på bulgarens sätt att hävda att han var den bättre boxaren av de två på presskonferenserna inför matchen.

Precis som inför Haye-mötet visade Vladimir dock inga känslor innan han lät nävarna tala i ringen och förmodligen skulle det bli samma sak om det blir tal om en match mot Briggs. Iskalla kommentarer innan och en redogörelse för vad han egentligen tänkt efter en ny överlägsen seger.

Klytjko-invägning

Vladimir Klytjko är fullständigt överlägsen i tungviktstoppen. Nu siktar han in sig på WBC-bältet, den enda stora titel han saknar. Foto: Stefan Alfelt

För så är det så klart. Klytjko är irriterad, och lite road, av Briggs upptåg och han är en fullständigt överlägsen boxare trots Briggs 50 KO-segrar.

Det spelar däremot mindre roll. När tungviktstoppen är så tunn som den är i dag är Shannon Briggs en frisk fläkt som kan skapa intresse för en match. Pulev tjänade i storleksordningen 10 miljoner kronor på att vara chanslös mot Klytjko. Briggs kan få något motsvarande som en hygglig pensionspeng.

Vladimir Klytjko kommer att boxas någon gång mellan mars och maj och då handlar det knappast om ett möte med vinnaren av WBC-bältet utan snarare om en enkel fajt i väntan på den stora matchen i september-oktober.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.