Så mycket pengar handlar superfajten om

Alla gillar inte Floyd Mayweather Jr:s hysteriska penningkarusell. Foto: Stefan Alfelt

Många hävdar att supermatchen mellan Floyd Mayweather Jr och Manny Pacquiao kommer fem år för sent. I betydelsen att de båda boxarna sett sina bästa dagar.

Stämmer kanske att de har varit lite snabbare, starkare och bättre tidigare, men boxningens husorgan The Ring rankar fortfarande Mayweather som etta på sin lista över världens bästa kilo för kilo, med Pacquiao på tredje plats.

Det är två superstjärnor som kommer att ställas mot varandra i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas 2 maj i vad som ser ut att bli världens största boxningsmatch genom tiderna sett till ekonomi.

Förutsatt att pay per view-försäljningen går som tv-bolagen HBO och Showtime räknar med får Floyd Mayweather Jr minst 120 miljoner dollar för sin insats, drygt en miljard i svenska kronor med dagens kurs. Manny Pacquiao får förmodligen nöja sig med 80 miljoner dollar.

För att komma upp i de här astronomiska beloppen måste cirka fyra miljoner amerikaner köpa ppv-sändningen som antas komma att kosta rekorddyra 100 dollar.

Allt måste bli rekorddyrt för att få ihop den här matchen.

Det sas att MGM sålt slut på samtliga 17.000 biljetter redan två minuter efter att matchen offentliggjordes, men det berodde på felaktiga uppgifter från en krånglande dator. Biljetterna har inte ens börjat säljas ännu. Att de tar slut är det dock ingen tvekan om. Trots att de blir de dyraste boxningsbiljetterna någonsin.

Ordinarie priser beräknas hamna mellan 1.000 och 4.000 dollar. Alltså minst 8.000 svenska kronor. Då ska man veta att man högst uppe på läktarna i princip inte ser ett dugg av det som händer i ringen om man inte har falksyn.

Det där spelar ingen roll. Detta är matchen man ska ha sett och allra helst varit på plats under. Till snudd på till vilket pris som helst. Analytiker har redan efter jämförelser med tidigare stora matcher och super bowl räknat fram att svarta börspriserna kommer att starta på 4.000 dollar och snabbt ge sig iväg uppåt 20.000 dollar när den lukrativa handeln drar igång.

Mayweather-Canelo-affisch

Allt är megastort runt Floyd Mayweather Jr:s boxningsmatcher i Las Vegas. Fajten 2013 mot Canelo Alvarez var enorm. Fajten mot Manny Pacquiao blir nästan ofattbar stor. Foto: Stefan Alfelt

Jag såg på plats den hittills mest inkomstbringande boxningsmatchen i just MGM i september 2013 då Floyd Mayweather Jr mötte Saul ”Canelo” Alvarez. Biljettpriserna då gick från 350 till 2.000 dollar och svarta börspriset snittade på 2.875 dollar per biljett.

Den matchen är också den som dragit in mest pengar på ppv. Totalt köpte amerikanerna sändningsrätter för 150 miljoner dollar. Mayweather fick då 75 miljoner dollar för sitt jobb.

Mayweather Jr är en penningmagnet och han älskar att visa upp att han tjänar enorma summor. Bland annat har han ju döpt sitt stall till Money. En stil som inte går hem hos alla ens i USA. Han har delat den amerikanska boxningspubliken i två läger men blir självklart stor publikfavorit mot filippiniern Pacquiao.

Totalt beräknas Floyd Mayweather Jr under sin karriär ha dragit in 420 miljoner dollar på gager, reklamuppdrag och affärsverksamheter. I svenska pengar drygt tre och en halv miljard kronor.

Manny Pacquiao har så här långt fått nöja sig med 335 miljoner dollar, eller 2,8 miljarder SEK.

Jag-utanför-MGM

Mayweather väljer alltid MGM som sin skådeplats i showstaden Las Vegas, hans hemstad.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.