Världens mest berömda knock fyller 50 år

Alla tiders störste boxare och idrottsman är död. Muhammad Ali blev 74 år. R.I.P.

I dag är det 50 år sedan världens mest berömda boxningsslag delades ut.

Slaget ingen såg.

Muhammad Alis knockout i första ronden på Sonny Liston.

Egentligen gick matchen 25 maj 1965 i St. Dominic’s Hall, Lewiston, Maine, USA, men eftersom tidsskillnaden är som den är utdelades smällen tidigt den 26:e svensk tid.

Smäll och smäll, förresten. Titta på filmen här och döm själv. Vad hände? Vad hände inte?

Många av de 4 000 åskådarna på plats började omedelbart att missnöjt vissla och ropa läggmatch men fortfarande i dag är det ingen som kunnat förklara vad som egentligen hände.

Själv sa Ali – som bytt namn från Cassius Clay efter första segern över Liston året tidigare – att det antingen var en vänsterkrok eller en högersving som skickade motståndaren i golvet. Om inte ens den som slagit det vinnande slaget kunde veta vad som hänt är det lätt att förstå förvirringen efter den här världsmästarmatchen.

Matchen resulterade däremot definitivt i den mest berömda boxningsbilden genom tiderna. Neil Leifers fantastiska svartvita foto av när Ali står över den liggande Liston och skriker:
– Get up and fight, sucka!

Sonny Liston kom upp, men matchen bröts snabbt efteråt och än i dag tror många att maffian hade sagt till Liston att lägga sig.

Helt säkert kommer vi aldrig att få veta med säkerhet vad som hände. Muhammad Alis fantomslag kommer att gäcka oss i all evighet.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.