Därför fungerar inte Sveriges mellanmjölksbeslut

Proffsboxning är farligt men tiden spelar inte den roll som svensk lagstiftning säger. Foto: Stefan Alfelt

Sauerland vill bjuda på en helkväll med fem svenska professionella toppboxare i Nyköping 19 september.

En kväll som skulle betyda den verkliga återkomsten för proffsboxningen i Sverige i stället för den mellanmjölksutspädda halvmesyr vi fick 1 januari 2007.

Jag hoppas att Sauerland lyckas, men jag vågar inte tro på det.

Rent egoistiskt borde jag hålla tummarna för ett fortsatt förbud, för ett förbud är det trots att proffsboxningen officiellt är tillåten i dag. Så länge den nuvarande skenheligheten råder får jag som reporter/krönikör i landets största tidning, Aftonbladet, åka till Danmark, Tyskland, USA – ja, hela världen för att bevaka våra i dag väldigt duktiga talanger, men det här handlar självklart inte om min situation.

Det djupt orättvisa är att skickliga yrkesmänniskor som Badou Jack, Erik Skoglund, Mikaela Laurén, Anthony Yigit, Otto Wallin, Oscar Ahlin, Klara Svensson, Maria Lindberg, Adrian Granat och Sven Fornling tvingas att utöva sitt över hela världen med väldigt få undantag accepterade yrke i ett annat land än sitt eget.

Boxning är farligt.

Självklart.

Det är mycket som är farligt. I en rad idrotter drabbas utövare av fruktansvärda skador. Men i alla andra idrotter än kampsporterna är det mot reglerna att skada en motståndare. I boxning, mma och en rad andra fightingidrotter går det ut på att just skada sin motståndare.

Den debatten förstår jag.

Det är det som debatten bör handla om. Ska kampsport i alla dess former vara förbjudet på grund av det oetiska i att man slår på sin motståndare?

Jag säger, hellre ett totalförbud än det irriterande mellanläget att godkänna och samtidigt förbjuda. Därför att det som Sverige försöker göra fungerar inte.

Rodriguez-blodig-nära

Rond två eller rond nio? Omöjligt att gissa om man inte vet. Tiden styr inte så mycket som svensk lagstiftning trott när man glidit runt de verkliga huvudfrågorna. Foto: Stefan Alfelt

I den av regeringen utsedda kampsportsdelegationen sitter Hans Göran Åhgren (ordförande), Anne Sjöblom, Björn Lindvall, Michael Sjölin och Björn Eriksson.

Den medicinskt sakkunnige Björn Lindvall röstar konsekvent nej till alla dispenser om längre matchtid än de sedan 2007 tillåtna tolv minuterna, vilket på sätt och vis gett honom rätt eftersom den allvarliga skada vi fått i Sverige sen återinförandet av proffsboxning var när Frida Wallberg knockades i en fullängdstitelmatch som fått tillåtelse att vara i tio gånger två minuter.

Frida blev nedslagen i åttonde ronden. Alltså efter de godkända tolv minuterna. Den som följer eller sysslar med boxning fattar att det inte är grejen.

En boxningsmatch är aldrig den andra lik. Mängder av matcher är tama och händelselösa i kanske fem-sex ronder innan de exploderar. Andra tar slut i första, andra, tredje ronden efter en omedelbar maximal urladdning med mängder av slag.

Att försöka styra proffsboxning till att bli mindre farligt med att korta matchtiden fungerar helt enkelt inte. Det viktiga är allt det som proffsboxningen har genomfört de senaste årtiondena med regelbundna och noggranna läkarundersökningar, kontroll av farlig bantning, avstängningar efter knockouter och ringdomare som mycket snabbare går in och bryter ojämna matcher.

Sauerland har sökt dispens för en titelmatch för Erik Skoglund. Tolv gånger tre minuter, 36 minuters boxning. Det är en lång tid i ringen, men det handlar om två likvärdiga och erfarna motståndare som är tränade och förberedda för det som väntar dem. Det är det viktigaste kriteriet som kampsportsdelegationen ska ta hänsyn till innan man råder länsstyrelsen om hur den ska besluta.

Att Björn Lindvall redan har bestämt sig vet vi.

Vågar vi hoppas på sunt förnuft från de andra?

En kommentar till “Därför fungerar inte Sveriges mellanmjölksbeslut”

  1. 24 juni 2015 kl 08:47 #

    Sunt förnuft Stefan är ju att förbjuda all kampsport som går ut på att göra motståndaren illa. Det är motbjudande sporter. Jag förstår att du av självbevarelsedriften försvarar boxning. Delar av din försörjning bygger ju på att du skriver dessa krönikor.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.