Här är de stora returmatcherna vi kan få se 2016

Alexander Gustafsson har förlorat tre av sina senaste fyra matcher men han är fortfarande ett stort namn för UFC. Räkna med ny stormatch snart. Kanske en superretur mot Jon Jones. Foto: Stefan Alfelt

Returmatch.

Ordet är en lockelse i sig själv. Man vet att det handlar om en match som redan innan den blir av har något extra. En uppgörelse.

Det kan bli flera spännande returmatcher 2016 och ett par av dem kanske med svenskar i huvudroller.

Den troligaste är Mikaela Laurén mot superstjärnan Cecilia Braekhus. Norskan må ha skrattat åt Mikaelas utmaning i tv men det gjorde hon garanterat bara för att spela spelet som bygger upp stora fajter. Håna motståndaren, bygg upp en hatstämning, väck intresse.

När de två möttes i Rostock 30 oktober 2010 var Laurén fortfarande mycket mer en simmare än proffsboxare medan Braekhus redan då var världens bästa kvinnliga boxare kilo för kilo. I dag är situationen helt annorlunda. Mikaela har utvecklats till en boxare i yppersta världsklass och Braekhus har inte gått en match på drygt ett år.

Att returmatchen blir av tror jag, Braekhus har inte så många världsklassmotståndare kvar som hon med trovärdighet kan plocka upp i ringen och med rätt uppbyggnad blir det en nordisk megafajt. Som jag absolut inte är säker på att Cecilia vinner.

Mikaela Lauren har gått spikrakt uppåt i kvalitet till den absoluta världstoppen. Hon var chanslös mot Cecilia Brakhus när de möttes men det är länge sen och nu är Mikaela en helt annan boxare. Foto: Stefan Alfelt

Mikaela Lauren har gått spikrakt uppåt i kvalitet till den absoluta världstoppen. Hon var chanslös mot Cecilia Brakhus när de möttes men det är länge sen och nu är Mikaela en helt annan boxare. Foto: Stefan Alfelt

Cecilia Brakhus har inte boxats sen hon vann över Jennifer Retzke 29 november 2014. En konstig match där Brakhus tidigt skadade sig och inte kunde gå för fullt. Foto: Stefan Alfelt

Cecilia Brakhus har inte boxats sen hon vann över Jennifer Retzke 29 november 2014. En konstig match där Brakhus tidigt skadade sig och inte kunde gå för fullt. Foto: Stefan Alfelt

Nästa stora svenskretur som jag tror på är mer osäker även om jag tycker den är helt logisk: Alexander ”The Mauler” Gustafsson mot Jon Jones.

När Alex förlorade titelmatchen mot Daniel Cormier i Houston i oktober i år gjorde The Mauler en ny kanonmatch som inte riktigt räckte till. Det blev hans tredje förlust på de fyra senaste matcherna och egentligen borde han inte vara aktuell för en ny stormatch, men det finns flera anledningar till att det ändå kan bli en redan nästa gång han går in i oktagonen.

Det viktigaste är att sättet som Alex förlorat sina titelmatcher på gjort att han fortfarande är mycket populär bland UFC-fans världen över. Många vill se honom få ytterligare chanser.

Och så är det returmatchen. Uppgörelsen alla vill se. Chansen till revansch mot Jon Jones.

Fortfarande divideras om vem av dem som egentligen vann den där heta morgonen i Toronto 21 september 2013. Världen kräver ett svar och för UFC vore det en perfekt återkomst för Jon Jones efter hans avstängning med en icketitelmatch som skulle skapa mer intresse än någon annan fajt. Plus att det skulle ge Alex chans att återigen göra sig till en naturlig titelutmanare.

Jon Jones när livet lekte för honom. Nu har han allt att bevisa och UFC kan ge honom tuffast möjliga comeback – Alexander "The Mauler" Gustafsson. Foto: Stefan Alfelt

Jon Jones när livet lekte för honom. Nu har han allt att bevisa och UFC kan ge honom tuffast möjliga comeback – Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Foto: Stefan Alfelt

Andra stora returmatcher nästa år blir sannolikt Ronda Rousey mot Holly Holm. MMA:s superstjärna gick på en tung knockout och vill inte bygga långsamt innan hon får chans att återta sin titel. Vilket blir tufft. Holm har imponerat i buren.

Vladimir Klytjko får sin returmatch mot pratkvarnen Tyson Fury. Och även om den inte längre gäller IBF-bältet på grund av den organisationens speciella regelverk är det tungviktsfajten som gäller nu. Var det en engångshändelse eller är eran Klytjko över? Svaret kan vi bara få i ringen.

Vladimir Klytjko spänner musklerna för en vinna-eller-försvinna-returmatch mot Tyson Fury. Foto: Stefan Alfelt

Vladimir Klytjko spänner musklerna för en vinna-eller-försvinna-returmatch mot Tyson Fury. Foto: Stefan Alfelt

Kampsportshistorien är fylld av heta returmatcher. Ali–Fraziers tre fantastiska matcher är de mest klassiska men även en svensk har varit inblandad i några av de riktigt stora. Ingemar Johansson som dock förlorade bägge returerna om VM-titeln mot Floyd Patterson. Den minst ihågkomna matchen av de tre är den bästa, den tredje och sista 1961. Ingemar slog ned Floyd två gånger i första ronden men förlorade ändå i den sjätte. Kolla matchen här:

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.