Exgangster köper sig en karriär som proffsboxare

I ringen ger den förre gangstern Ismail Özen ett närmast skrämt intryck. Foto: Stefan Alfelt

I ringen ger den förre gangstern Ismail Özen ett närmast skrämt intryck. Foto: Stefan Alfelt

Som gangster blev han skjuten, knivskuren och inblandad i mängder av gatuslagsmål.

Vändpunkten blev en våldsam eldstrid på en bensinmack för åtta år sen. Ismail Özen var måltavlan. Han hittades skjuten i benen, med en Glockpistol och en Uzi intill sig. De maskerade männen som skulle döda honom hade tvingats fly.

Özen bestämde sig för att bli proffsboxare och lördagen 7 maj köpte han för en halv miljon kronor sig ännu en kväll i rampljuset och en titel.

– Jag har aldrig känt rädsla i hela mitt liv. Gud fruktar jag, men endast honom, säger Özen.

Det var inte mycket action i Özens match om Intercontinentaltiteln. Motståndaren slog inte många slag. Foto: Stefan Alfelt

Det var inte mycket action i Özens match om Intercontinentaltiteln. Motståndaren slog inte många slag. Foto: Stefan Alfelt

Ismail Özen blev proffsboxare 2009. Som supermellanviktare har han nu den snygga matchlistan 17 segrar (14 KO) och två förluster. Meriter som gör att han kan bli intressant för även de större titelmatcherna.

Men hur är gatufightern som boxare?

När han gick upp som en av huvudattraktionerna, tredje sista matchen, i lördags i Barclaycard Arena tände det till ordentligt för första gången på läktarna. Fotograferna slogs om positionerna för att dokumentera hans inmarsch och jublet var öronbedövande när han slet av sig badrocken och visade upp sin rätt hyggligt trimmade kropp.

Ringdomaren närmst mig tittade mig rakt i ögonen och skakade menande på huvudet.

För väldigt många är Ismail Özen ett skämt som proffsboxare.

Synar man hans vinstrad får man ett snitt på 19 förluster per motståndare för de som han besegrat. En hade 62 förluster när de möttes.

Garden är uppe mest hela tiden. Özen vill inte bli träffad. Foto: Stefan Alfelt

Garden är uppe mest hela tiden. Özen vill inte bli träffad. Foto: Stefan Alfelt

I ringen ger Özen ett nästan skrämt intryck med en ständigt hög och väldigt tät gard. Lördagens motståndare försökte inte en enda gång slå igenom eller under med en uppercut. I stället fick Özen ladda iväg några hyggliga högerslag mot kroppen som sänkte Ramazi Gogichashvili från Georgien tre gånger innan domaren bröt matchen och Özen var innehavare av en Intercontinentaltitel.

Stort jubel och full uppståndelse i ringen efteråt med tal av HDP-ledaren Selahattin Demirtaş under jubel från den stora kurdiska delen av åskådarna. Halkların Demokratik Partisi (HDP) betyder Folkets demokratiska parti, ett prokurdiskt minoritetsparti som kämpar för lika rättigheter i Turkiet.

”Länge leve ledaren Apo (PKK:s grundare Abdullah Öcalan) och länge leve PKK”, skallade när Ismail Özen äntrade ringen.

Ännu en seger mot ännu en handplockad motståndare. Özen har en fin meritlista på pappret. Foto: Stefan Alfelt

Ännu en seger mot ännu en handplockad motståndare. Özen har en fin meritlista på pappret. Foto: Stefan Alfelt

Sin status har Özen fått via ett starkt engagemang för kurdiska flyktingar och offren för kriget i Syrien. Han har startat stiftelser som ska hjälpa framförallt barn att komma från kriget och han har besökt fronten i de krigshärjade regionerna vid den turkisk-syriska gränsen dit han organiserat transport av 20 ton mat till de behövande. Han har också en vilja att aktivt delta på något vis för att bekämpa terrororganisationen IS.

Inför galan i lördags hade Ismail Özen köpt 2 500 av biljetterna till en kostnad av närmare en halv miljon kronor. En del sålde han till underpris men de flesta skänkte han bort för att få ett starkt stöd från läktarna.

Förmodligen stod han även för kostnaderna för motståndaren, gage, hotellrum, resa, vilket åtminstone borde kosta minst 50 000 kronor.

En spottstyver för Ismail Özen, i dag 35 år, som förra våren fick tysk skvallerpress att gå i spinn när han bekräftade att han och den nio år äldre Janina Otto är ett kärlekspar.

Janina Otto är en socialt mycket engagerad dotter till mångmiljardären Michael Otto vars förmögenhet finansmagasinet Forbes uppskattar till 187,5 miljarder svenska kronor.

Tillsammans har Janina och Ismail företaget Fuß som var det som köpte upp biljetterna i lördags.

Özens kärlekshistoria med miljardärsarvingen Janina Otto har gjort honom till en välkänd celebritet i Tyskland. Foto: Stefan Alfelt

Özens kärlekshistoria med miljardärsarvingen Janina Otto (den blonda till vänster om honom) har gjort honom till en celebritet i Tyskland. Foto: Stefan Alfelt

Frågorna nu är två vitt skilda.

Hur mycket kan streetfightern Ismail utvecklas som boxare, kan han på allvar bli en utmanare av de allra största?

Och, den elaka:

Går det att köpa sig hela vägen upp i världstoppen?

Texten har tidigare publicerats i Aftonbladet.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.