Ett ord i rättan tid skapar de stora fajterna

När Mikaela Laurén hällde vatten över sin motståndare Ivana Habazin tände stallkamraten Klara Svensson till rejält och skapade med sin ilska den stormatch som nu väntar oss i höst. Foto: Stefan Alfelt

Mikaela Laurén sprutar myggspray mot Klara Svensson och säger att The Swedish Princess slåss som en mygga. Sjukt irriterande med massor av slag som dock inte biter.

Klara svarar med en avväpnande applåd och hur ska man egentligen tolka effekten av Mikaelas provokation?

Personligen tycker jag att det här var mycket mer humor än när Mikaela hällde vatten över kroatiskan Ivana Habazin under invägningen inför Lauréns senaste match.

Incidenten som fick Klara att tända till och undra över hur länge alla skulle ”slicka Mikaelas röv” i stället för att fördöma hennes enligt Klara vidriga beteende.

Jag var journalisten som fick intervjun med den mycket irriterade Klara Svensson och jag tvekade innan jag citerade henne ordagrant, trots att jag frågat henne om det var okej att göra det.

– Knuffa på varandra kan man göra vid en staredown, det hör lite till boxningen. Detta är så lågt. Det värsta man kan göra. Men Mikaela kan göra vad som helst och komma undan med det. Hur länge ska alla fortsätta att slicka hennes röv? sa Klara.

Det blev den dagens mest lästa artikel på Aftonbladets sajt och den la grunden för den superfajt vi får i höst mellan Sveriges nu två hetaste kvinnliga boxare.

Tre ord som satte sig i folks medvetande. Slicka hennes röv. Oväntade, provocerande och inte helt rumsrena ord från den boxare som byggts upp som den ljuva prinsessan. De slog ner som en bomb.

Klara Svensson – makeup artist och proffsboxare. Stefan Alfelt

Klara Svensson, marknadsförd som den ljuva svenska prinsessan, startade ordkriget med sitt tuffa utspel. Foto: Stefan Alfelt

Inget bygger en boxningsmatch som trash talk även om överdrifter typ Mike Tysons ”jag ska äta dina barn” slår fullständigt fel eftersom det bara väcker avsky såväl för den som säger det som för sporten.

Både jag och Mr Ringsidekollegan Kent Hansson var direkt inblandade i en av de mest klassiska svenskfajterna någonsin. Också då var det våra intervjuer som skapade intresset för titelfajten i Lübeck mellan Armand Krajnc och Paolo Roberto.

Det började med citat från Krajnc om att han spydde när han såg Roberto fjanta omkring uppklädd i frack i tv och fortsatte med att Paolo tog över och lyfte hånandet till något högre höjder.

Alltså, jag och Kent har inte medvetet skapat hatmatcher, vi är journalister som levt nära och träffat de aktiva otroligt många gånger och då får man ofta också de spektakulära utspelen. Men när orden satts på pränt rullar proffsboxningsmaskinen igång.

Säg att Sauerland skulle bestämma sig för att låta sin världsmästare Mikaela Laurén möta sin andra kvinnliga stjärna Klara Svensson i en match som inte gällde något världsmästarbälte. Dessutom i en viktklass ingen av dem egentligen går i. Stallkamrater och kanske till och med bästa vänner mot varandra i en match ingen av dem hade haft något speciellt att vinna på, men där en av dem tvunget skulle förlora tungt.

Vem hade varit intresserad? Utan de hårda orden. Utan laddningen den gode mot den onde. Det som stora boxningsmatcher alltid har byggts upp runt. Som åskådare måste man ges chansen att välja sida innan fajten börjar för att bli engagerad.

När jag kollade Aftonbladets enkät senast höll drygt 71 procent på Klara Svensson i den kommande matchen och det är väntat. Mikaela har självmant tagit rollen som den onde. De som noga följer boxningen har inga problem med trash talk eftersom de vet att det hör till, men alla andra som lockas av rubrikernas hårda ord ser Mikaela som busen och då säger uppfostran att såna ska man inte hålla på.

Det vi ser nu är en klassisk uppbyggnad av en stor fajt och förvånansvärt ofta leder trash talket till bra matcher. Som om de hårda orden tvingar fram det bästa ur de båda boxarna. Man kan tycka om och respektera varandra efter en match men före är det inte alltid så hälsosamt.

Klara och Mikaela möttes i morse i SVT:s Gomorronprogram. Det kan du se här.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.