”Tjuren från Bronx” fyller 95 år

Idag fyller en av boxningshistoriens stora profiler 95 år. Namnet är Jake LaMotta.

Giacobbe ”Jake” LaMotta, även känd som ”The Bronx Bull” (Tjuren från Bronx) och ”Raging Bull”, född 10 juli 1921 i Bronx i New York, är en italiensk-amerikansk före detta proffsboxare. Han var världsmästare i mellanvikt 1949–1951.

LaMotta var den förste som besegrade Sugar Ray Robinson, vilket skedde i den första av deras sammanlagt sex inbördes matcher. LaMotta blev världsmästare 1949 genom att besegra den regerande mästaren Marcel Cerdan och förlorade titeln till Robinson 1951.

LaMotta erkände 1953 i förhör med FBI att han fått titelmatchen mot Cerdan som belöning efter att ha överenskommit med maffian om en läggmatch 1948.

LaMottas slutliga matchstatistik blev 83 segrar (30 på KO), 19 förluster och 4 oavgjorda (sammanlagt 106 proffsmatcher).

Den klassiska filmen Tjuren från Bronx spelades in 1980. Robert De Niro gick upp runt tjugo kilo under inspelningen av filmen för att skildra boxarens tid efter karriären.

För sin prestation i huvudrollen fick De Niro en Oscar för bästa manliga huvudroll. Filmen var nominerad till åtta Oscars och vann förutom De Niros Oscar även en Oscar för bästa klippning.[1] Tjuren från Bronx vann också en Golden Globe för bästa manliga huvudroll[2] och två BAFTA-priser.[3]

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.