Klara vs Mikaela blir en unik svensk idrottshändelse

Mikaela-Klara-512

Om lite drygt två veckor väntar oss ett unikt idrottsevenemang i Sverige.

Två svenska kvinnor som inget hellre vill än att spöa upp varandra med sina knytnävar och skicka motståndaren raklång i golvet.

Klara Svensson mot Mikaela Laurén. Tio ronder för att avgöra vem som är Sveriges bästa kvinnliga boxare. En match olik allt vi sett i svensk damidrott tidigare.

I landet där tjejer knappt ens fäller varandra i fotboll har vi plötsligt två toppidrottare som hatar, hånar, förklenar och visar att kvinnor kan vara allt det elaka som normalt är männens brutala värld.

Redan har tyckare uttryckt att ”den onda”, Mikaela Laurén, har flyttat gränserna för hur kvinnor får bete sig i Sverige. När hon i tv sa att hon inget hellre vill än att täppa igen käften på Klara Svensson undrade massor av människor som normalt är helt ointresserade av proffsboxning vilka värderingar denna aggressiva tjej egentligen står för och en del funderade faktiskt på om hon är riktigt klok.

Andra såg positivt på utbrottet.

Mikaela tog för sig. Hon gav sig själv rätten att hota och hata offentligt så som manliga boxare gjort i alla år. För många blev Laurén då och där en kvinnorättskämpe. En som kämpar för rätten att kvinnor kan vara precis lika svinaktiga som män utan att behöva be om ursäkt för det.

Klara Svensson har alltså blivit ”den goda” i dramat.

Låt oss inte luras.

Klara är precis lika inriktad på att slå sin motståndare sönder och samman. Det finns ingen sentimentalitet eller tvekan hos någon av de två tjejerna. Hat är ett ofta alldeles för starkt ord att använda, men de här två tycker genuint illa om varandra och få svenska boxare har förberett sig lika minutiöst som Klara och Mikaela nu gör med månadslånga intensiva träningsläger runtom i Europa.

I en värld med alldeles för mycket våld varenda dag kan man givetvis ha betänkligheter mot att kvinnor – och självklart också män – har som yrke att slåss. Klara Svensson och Mikaela Laurén är bra på det de gör. De slår hårt och effektivt och när man gör det skadar man andra.

Givetvis. Ingen kan argumentera mot att våld mot hjärnan är skadligt.

Samtidigt är det ett kontrollerat våld med domare som har ett väldigt stort ansvar för att ingripa i tid innan allvarliga skador kan uppstå. Det är skillnaden mellan underhållningsvåldets och den vidriga ”verklighetens” våld.

Det kittlande med Klara Svensson vs Mikaela Laurén är just att det är en match mellan två kvinnor. Vi hade fajten Armand Krajnc–Paolo Roberto som fick avgöras i Lübeck på grund av proffsförbudet som då rådde i Sverige, men det är den enda tidigare verkliga hatmatchen vi haft i vår proffsboxning.

När Klara och Mikaela drar trashtalket till nya höjder (eller lågvatten, vilket ni vill) bryter de barriärer. Kvinnoidrott – men inte längre ljuvt och vänt. Proffsboxning har alltid byggt på konflikter och det gör väl egentligen all idrott. Man vill vara bättre än de andra som är ens ”fiender”.

Därför ska kvinnors idrott inte vara annorlunda än männens idrott. Idrott som arenateater ska vara bra och underhållande oavsett vilket kön som utför den.

Och ja, jag gillar Klaras och Mikaelas verbala krig.

Och jag ser gärna lite fler fällningar i fotbollens damallsvenska.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.