Pelle Bånghäll om utmaningarna som väntar: ”Känns spännande”

14081176_1300493466650696_190270718_nSverige gjorde ett fantastiskt VM i thaiboxning i maj. Det handlade om ett enormt blågult medaljregn i Jönköping, med fyra VM-guld som topp.

Förbundskapten Pelle Bånghäll hade all anledning att känna sig stolt över den svenska VM-framgången. Men det går inte att leva på gamla meriter. Redan i oktober är det ett nytt mästerskap, EM i Kroatien, och då gäller det att landslaget tänder till igen.

Just nu befinner sig Pelle Bånghäll i Bangkok tillsammans med juniorerna. Mr Ringside fick ett snack med den framgångsrike förbundskaptenen.

Hur har sommaren varit för dig?

– Sommaren har varit mycket bra, jag har haft en fantastisk semester med bla en resa till Grekland och en roadtrip i Sverige tillsammans med min fru Malin.

Har du hunnit koppla av?

– Ja det har jag , det har varit en del jobb med junior-VM och planeringen för EM i Kroatien 22-29 oktober är i full gång med. Som tur är har jag god hjälp av förbundets fantastiska team, maneger Lena Olsson . Hon är ett fantastiskt stöd och har full koll ( jag är lite av ett kontrollfreak själv men ser mig en bit efter Lena 🙂). Det blir även en hel del telefonsamtal med Henrik Neassen ass förb kapten för att stöta och blöta frågor.
Jag har fått upp bra rutin efter 7-8 år i landslagets tjänst så jag har bra koll på hur och i vilken ordning arbetet ska göras.

Nu gäller det att ladda om inför nya mästerskap. Du känner väl förväntningarna på er?

– Ja, VM i Jönköping var det mest framgångsrika mästerskapet för svensk thaiboxning någonsin resultatmässigt. Att ladda om för det känns spännande men samtidigt ökar det pressen på oss också. Men den pressen ska vi använda i positiv riktning, vi är ju faktiskt bra men vi måste fortsätta utvecklas. PÅ EM kommer vi att få kämpa hårt då eliten i världen ofta kommer från Europa. Vi har i stort samma lag så vi har en bra känsla i gruppen.

Kan det bli ett nytt medaljregn på EM?

– Ja det tror jag , men vi får inte glömma att konkurrensen är hård och de marginaler vi hade med oss på VM kan lika gärna vara mot oss nästa gång. På denna nivån är de flesta så bra att det gäller att topprestera i varje match. Man kan ha oturen att få möta den som blir mästare i första rundan, det är ju så med lottade turneringar. Men jag tror absolut på nya medaljer.

Några nya namn som du slussar in?

– Ja , vi kommer att matcha in den unga och lovande Kevin Mickelsson från Stockholm MT i b klass. Mario Cartagena från Varberg skada är läkt sen i våras och är med nu. Vi har fått ett återbud av Johanna Rydberg och hon ersätts av Therese Gunnarsson. Sandra Bengtsson opererade foten förra veckan efter att hon skadat sig och där klurar vi i skrivandets stund på ersättare. Annars intakt lag.

Andra mästerskap på gång?

– Jag  har nyligen kommit fram till Bangkok, där junior VM avgörs mellan den 24-31 augusti . Sverige har sex st representanter. Tre tjejer och tre killar.

Sen kommer jag hem den 1 september och då är det dags för West Coast Battle 8 i hemmastaden Varberg där det bla bjuds på tre st proffstitelmatcher. Adel Ekwall möter Pok Jäskelainen från Finland om den nordiska titels i 72,6 kg. Constantin Nagga möter Anders Fossum från Norge i titeln om 76.2 kg. Sen har vi en europatitelfight mellan Sofia Olofsson och Meryem Uslu från Tyskland. I övrigt är det en rad fina matchningar.

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.