Detta är de största matcher jag har bevakat

Kent gjorde en lista med sina topp tio-matcher han bevakat med svenskar inblandade.

Jag gör i stället en tio-lista på de största kampsportsmatcherna jag har bevakat utan kravet att det ska vara en svensk inblandad.

När jag kollar igenom min lista kan jag bara tycka att det är så himla otroligt att ha få varit med om allt detta och då har jag ändå inte med mängder av andra stora galor jag haft förmånen att få vara på.

Supermatchen är över. Som match blev den inte så värst super, Mayweather var alldeles för bra, men som evenemang var MayPac svårslaget. Foto: Stefan Alfelt

  1. Floyd Mayweather Jr vs Manny Pacquiao

MGM, Las Vegas, USA, 2 maj 2015

Historiens största boxningsmatch sett till omsättning i dollar och intresse. På den mindre flygplatsen som servar privatflyg i Vegas fick man nästan stapla jeten ovanpå varandra. Matchen i sig blev inte den riktigt stora upplevelsen. Mayweather var för snabb och för bra för den axelskadade motståndaren.

Mike Tyson var chanslös mot Lennox Lewis i Memphis. Foto: Stefan Alfelt

Mike Tyson var chanslös mot Lennox Lewis i Memphis. Foto: Stefan Alfelt

  1. Lennox Lewis vs Mike Tyson

The Pyramid, Memphis, USA, 8 juni 2002

Den största matchen någonsin fram till Mayweather–Pacquiao-fajten omsatte miljardbelopp. Intresset var enormt. Vi var omkring 1000 mediamänniskor som bevakade matchen som blev en uppvisning av Lewis i hur en effektiv vänsterjabb sänker en motståndare. Tyson tiggde efteråt om en returmatch men fick det aldrig.

Floyd Mayweather Jr är inte alltid den mest populäre boxaren. Men han är den bäste. Foto: Stefan Alfelt

Floyd Mayweather Jr är inte alltid den mest populäre boxaren. Men han är den bäste. Foto: Stefan Alfelt

  1. Floyd Mayweather Jr vs Saul ”Canelo” Alvarez

MGM, Las Vegas, USA, 14 september 2013

Bara invägningen var värd en resa över Atlanten. 18 000 betalande åskådare vrålade och hejade på sin favorit och de allra flestas var mexikanen Canelo. Las Vegas var som en mexikansk karneval i en vecka men när det blev match var Money för snabb, för teknisk, för effektiv. Solklar seger för Mayweather även om en halvblind domare tyckte annorlunda.

Calzaghe-Kessler-affisher

  1. Joe Calzaghe vs Mikkel Kessler

Millenium Stadium, Cardiff, Wales, 3 november 2007

En av de absolut bästa boxningsmatcher jag har sett. Två boxare med snabba händer och enorm fajterinstinkt dundrade på varandra i ett inför 60 000 åskådare mitt i den brittiska natten, matchen började vid halv fyratiden för amerikansk tv:s skull. Promillehalten i arenan måste ha varit osannolikt hög efter partyt som pågått hela veckan inför fajten. Allsången när Tom Jones Delilah dånade ur högtalarna inför huvudmatchen fick nackhåren att resa sig. Calzaghe fick domarna med sig.

Jon Jones när livet lekte för honom i Toronto. Foto: Stefan Alfelt

Jon Jones när livet lekte för honom. Foto: Stefan Alfelt

  1. Jon Jones vs Alexander Gustafsson

Air Canada Centre, Toronto, Kanada, 21 september 2013

UFC-titelmatchen som med rätta kallades den största kampsportsmatchen med en svensk inblandad i sen Ingemar Johanssons VM-matcher i tungvikt. Jon Jones var MMA:s store stjärna. The Mauler en kaxig uppstickare som inte visade någon som helst respekt. Jones var illa ute när han snurrade in en armbåge i pannan på Alex som blev snurrig men matchen var enormt jämn. Domarna valde Jones. Jag tycker fortfarande att Alexander vann.

Badou Jack och Mr Ringside i Las Vegas. En självsäker WBC-världsmästare som var iskall inför stormatchen mot George Groves. Den här bilden sms-adr han till mig efter ett på natten.

Badou Jack och Mr Ringside i Las Vegas. En självsäker WBC-världsmästare som var iskall inför stormatchen mot George Groves. Den här bilden sms-ade han till mig efter ett på natten.

  1. Badou Jack vs George Groves

MGM, Las Vegas, USA, 12 september 2015

Första titelförsvaret för Badou som sensationellt obemärkt i svenska media hade plockat hem den tunga WBC-titeln i supermellanvikt. Groves var segersäker och räknade med att jobba till sig en titel och en tredje match mot Carl Froch. Badou var kompakt och säker men domarna gav honom inte full respons. Delat domslut och det viktiga var att svensken behöll titeln.

  1. Alexander Gustafsson vs Anthony Johnson

Tele2 Arena, Stockholm, 24 januari 2015

Otroligt hypad fajt inför 30 000 åskådare. En nattmatch för amerikansk tv:s skull där The Mauler skulle vinna och bli utmanare till Jon Jones igen men allt gick fel tidigt i den stockholmska söndagsmorgonen. En hård träff skakade om Alexander som inte hade någon som helst chans att stå emot den efterföljande kanonaden av slag från Johnson.

Badou Jack imponerade på alla utom två dumma domare i Washington. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

Badou Jack imponerade på alla utom två dumma domare i Washington. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

  1. Badou Jack vs Lucien Bute

Armory, Washington, USA, 30 april 2016

Andra titelförsvaret för Badou. Början till möjligheten att tjäna de riktigt stora pengarna. En kittlande match på förhand som Badou kom att dominera totalt. Hans boxning snuddade vid perfektion så det oavgjorda resultatet var en ren förolämpning. Dessutom visade det sig sen att Bute var dopad.

  1. Vladimir Klytjko vs David Haye

Imtech Arena, Hamburg, Tyskland, 2 juli 2011

Ta Mikaela Lauréns och Klara Svenssons trash talk inför förra helgens stormatch och multiplicera det med tiotusen och du har nivån på förhandssnacket. Haye kom till presskonferens med en t-shirt med bild på sig själv där han höll Klytjkobrödernas avhuggna huvuden i sina händer. Vladimirs reaktion var iskallt hat utan att explodera förrän i ringen. Matchen genomfördes i ett fruktansvärt ösregn och blev aldrig spännande. Klytjko var överlägsen. Haye hade en bruten tå och kunde inte slå för fullt.

Byline-Houston

  1. Daniel Cormier vs Alexander Gustafsson

Toyota center, Houston, USA, 3 oktober 2015

Alexanders andra titelmatch blev lika jämn som den första mot Jones. Alex inledde bäst och vann till och med brottningen mot den förre OS-brottaren men Cormiers slutforcering fick två av domarna att välja amerikanens sida. Delat domslut och en andra tveksam förlust i en UFC-titelfajt var grymt för Gustafsson som verkligen inte haft flyt i sina största matcher.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.