Så snabbt kan Gäddan få en VM-match

Adrian "Gäddan" Granat har gått fram som en ångvält i ringen. Det kan räcka till en VM-match snart. Foto: Stefan Alfelt

Adrian ”Gäddan” Granat har gått fram som en ångvält i ringen. Det kan räcka till en VM-match snart. Foto: Stefan Alfelt

När demonerna slagit rot hos Tyson Fury och håller på att göra honom galen öppnas en chans för Adrian ”Gäddan” Granat att få gå upp i ringen och fajtas om de riktigt stora titlarna.

Mycket ska falla på plats men vi snackar om proffsboxning och där har det skett betydligt underligare saker.

Så här ligger det till. The Gypsy King, Tyson Fury, mår mycket dåligt. Han har inte klarat av tiden efter sin överraskande seger över Vladimir Klytjko och har tvingats ställa in returmatchen ännu en gång på grund av psykisk ohälsa. Därför är det bara en tidsfråga innan organisationerna strippar Fury på hans världsmästarbälten.

Det i sin tur öppnar för match mellan Klytjko och IBF-världsmästaren Anthony Joshua och den kan bli av redan 26 november i Manchester då Joshua sagt han ska boxas men där motståndaren inte är klar. En match mot Klytjko skulle i så fall gälla IBF:s och WBA:s bälten.

Så var kommer Gäddan in i bilden?

Jo. Om vi säger att Joshua vinner, vilket jag inte tror på men som ändå så klart är fullt möjligt, kommer britten att vilja ta nästa match mot ett lite ”lättare” motstånd som ändå har en snygg matchlista. Förhoppningsvis har Gäddan efter sin kommande match mot Franz Rill 14–0–0 och då kan Joshua mycket väl ge honom chansen utan att bli anklagad för en mismatch. Joshua själv har bara gått 17 matcher så här långt och hans matchning är ganska lik Gäddans.

Joshua har vunnit alla sina matcher på KO eller TKO. Gäddan har gått en match tiden ut. Som alltid har det mest handlat om en rad uppbyggnadsmatcher. I Joshuas fall har motståndet vässats rejält från match 14 och framåt, men resultatet har ändå blivit knockouter. Den 26-årige engelsmannen är hyperfarlig och slår knockoutslag med både högern och vänstern. Frågan är om Vladimir Klytjko med sin rutin skulle manövrera ut Joshua och inte tillåta honom att träffa så ofta.

Än större fråga är om Adrian Granat har kapacitet att slå ut Anthony Joshua. En match mellan dessa två skulle bli ett krig med skurar av tunga slag från båda. En supermatch för publiken och en jättechans för Gäddan.

Som sagt, mycket ska falla på plats. Men det är kul att drömma om en svensk tungviktare i riktiga VM-matcher.

Den här filmen visar Anthony Joshuas farlighet.

24 kommentarer till “Så snabbt kan Gäddan få en VM-match”

 1. 27 september 2016 kl 19:55 #

  Grym kille. Han vill jag se mot Gäddan. under 2017.

 2. 28 september 2016 kl 12:56 #

  Jämför med samma skribents artikel fem dagar tidigare, rubricerad GÄDDAN ÄR ETT JÄTTELFTE – MEN FÖR HELSICKE ….

  • 28 september 2016 kl 13:51 #

   Och?

 3. 28 september 2016 kl 15:11 #

  … och de hänger inte ihop.

  • 28 september 2016 kl 15:29 #

   De handlar inte om samma sak.

 4. 28 september 2016 kl 16:11 #

  Inte annat än jag kan se hamnar bägge om Gäddan Granat och matchningen av honom.

  • 28 september 2016 kl 16:19 #

   En handlar om PR-lanseringen av honom och den andre om en möjlig framtida match.

 5. 28 september 2016 kl 18:07 #

  Anthony Joshua är i en helt annan klass än vad Gäddan visat hittills. Han kan rent av vara näste store tungviktsmästare. Alfelt skriver ju själv att Gäddans matchning hittills varit ”snudd på pinsam”. Så är inte fallet med Joshuas.

  Grantas senaste fyra motståndare hade facit 42-24-0, 15-12-1, 12-8-0 och 59-20-3. Motsvarande för Joshua : 21-0-0, 16-0-0, 23-0-1 och 17-0-0. Dessa fyra boxare är av en nivå Granat inte varit i närheten av.

  Alfelt är ändå upplivad av tanken på en match mellan Granat och Joshua. Och Kent Hansson hejar på.

  Märkligt.

 6. 29 september 2016 kl 18:29 #

  Läste tråden och måste bara kommentera.

  Åke, jag antar att du bara är okunnig och inte kan något ö.h. taget om professionell boxning?

  Läs min intervju på knock-out.dk
  http://www.knock-out.dk/index.php/the-news/5844-0107-qna-med-adrian-qgaeddanq-granat

  I proffsboxning är det vanligt att man möter journeymen i de 10-20 första matcherna. Gäddan har mött samma typ (i två fall exakt samma) journey men som Joshua. I Joshuas match 14 mötte han en mycket värdelös Cornish rankad 80 på boxrec. Gäddan möter i match 14 Rill rankad 56. Gäddan rankad 40 efter 13 matcher?

  Så vad är det du inte begriper lille vän?

 7. 30 september 2016 kl 18:28 #

  Hej Anders!

  Tack för ditt fina brev.

  Matchlistor säger inte allt, men här rör det sig om så stora skillnader att man inte kan bortse från dem.

  Anthony Joshuas senaste fyra motståndare, den senaste placerad sist här, har just nu på boxrec placeringarna 61, 33, 28 och 15.

  Adrian Granats senaste fyra motståndare har just nu rankingen 99, 158, 303, 260.

  Vad jag inte begriper? Hur du kan resonera som du gör.

  Hälsningar

  Åke S.

 8. 1 oktober 2016 kl 15:26 #

  Det är givetvis en kittlande tanke, men chansen för Granat är nog väldigt liten i nuläget med tanke på vilka lukrativa fajter Matchroom kan arrangera med Joshua. Bara vi snackar brittiska derbyn finns ju en tre-fyra alternativ som garanterar pengar i kistan kombinerat med hyfsat låg risk:

  Joshua v Chisora
  Joshua v Whyte II
  Joshua v Price
  Joshua v H. Fury

  Fan, det vattnas ju i munnen… 🙂

 9. 1 oktober 2016 kl 20:35 #

  Innehållet i ditt senaste inlägg är både korkat och sorgligt.

  Det som kännetecknar en skicklig boxningsskribent är att göra konkreta jämförelser och dra slutsatser utifrån det. Inte bara säg ”öhh Gäddan har inte mött lika bra motståndare som Tyson alltså är han inte bra…” Eller ”öhh Joshua mötte bättra motstånd i match 14, 15, 16 och 17 än Gäddans motståndare i match 10, 11, 12 och 13…

  Som du hade förstått om du läst min intervju med Gäddan så mötte Joshua journeymen i sina 13 första matcher (precis som Gäddan) och gjorde liknande resultat mot samma typ av journeymen under dessa matcher. Ändå matchen Gäddan gått tiden ut var mot Mrazek i match 5 som stod tiden ut mot Fury så inga konstigheter.

  Nå, sen i match 14 möter Joshua Gary Cornish – då rankad topp 70-80 på boxrec (enbart mött riktiga luffare och ej gjort ett bra jobb) . Detta var hans första s.k. high profile fight. I match 15, 16, 17 har Joshua mött högt rankade killar precis som du skriver. Sen kan nämnas att Whyte inte är så bra – Granat slaktade honom fullständigt på deras training camp inför Joshuamatchen.

  När Stefan Alfelt skrev att folk hypade Gäddan så var det bara en uppmaning till folk att ”sitta ner i båten” eftersom Gäddan – precis som de flesta stjärnor efter 13 matcher inte gått sin första high profile fight än. Den kommer´, precis som för Joshua i match nr 14… Stefans artikel handlade inte om att Gäddan mött dåliga motståndare sett till var han är – han har ju mött bättre än de flesta svenskar efter liknande matchantal (skillnanden med Gäddan är att han vinner så fruktansvärt överlägset jfr exempelvis Skoglund som efter 13 matcher var rankad ca 190 på boxrec).

  Stefan och Kent kan – till skilnad från dig – konsten att göra nyanserade jämförelser. Därför är de Sveriges bästa boxningsskribenter, tillsammans med mig själv och Per-Åke Persson

  Anders

  • 2 oktober 2016 kl 13:19 #

   Att du kan stava och använda boxrec gör dig inte till en skicklig boxningsskribent, Anders. Bär gärna din krona av plast, men använd den inte som argument för att dina åsikter skulle väga tyngre än någon annans. Det får dig att framstå som en man med osund hybris.

 10. 2 oktober 2016 kl 06:02 #

  senaste inlägget var svar till Åke.

  Alexander är en bra skribent

 11. 2 oktober 2016 kl 10:12 #

  Uppfriskande verbal fight. Anders vinner på ko.

 12. 2 oktober 2016 kl 11:46 #

  Hej Anders!

  Tack för ännu ett brev. Intressant att läsa dina konkreta jämförelser och slutsatser.

  Några kommentarer om Granat. Hans senaste motståndare var en bolivian, Saul Farah. Var och en kan se ”matchen” på Internet och, likt Nilsson, dra egna slutsatser.

  Näst senaste motståndare, nr 12, var Samir Kurtagic. Han hade inte vunnit en enda match på tre år, när han mötte Granat. Sedan 2010 hade han 5 vinster och 8 förluster.

  Motståndare nr 11, Evgenij Orlov, hade från 2008 vunnit 7 matcher och förlorat 10.

  Nr. 10 Michael Sprott är en rejält avdankad britt. De tre matcherna före mötet med Granat hade slutat i tre raka KO/TKO-förluster Hans facit just nu är 42 segrar, 24 förluster, de allra flesta i slutet av hans karriär.

  Nr. 9, Darnell Wilson hade före mötet med Granat 2 segrar och 13 förluster.

  Nr. 6 är ett annat brittiskt ringvrak, Danny Williams. Han var avstängd av sitt eget förbund redan när han uppträdde i Karlstad 2011. Han kom då med en licens från Lettland, utan att någon gång ha varit där. Kan inte tänka mig att han återfått en brittisk licens. Granat mötte honom fem år senare. Då hade Williams hunnit med 18 matcher till – tre vinster 15 förluster.

  Detta var några konkreta uppgifter. Av dem drar jag slutsatsen att Adrian Granat just nu inte är mogen att möta Anthony Joshua. Svårt att förstå att hrr Alfelt och Hansson, landets främsta boxningsskribenter, jämte Nilsson och kanske Persson, med förväntan ser fram mot en sådan match nu.

  Joshua är enligt SportsPro Media ”the fifth most marketable athlete in the world”. Amerikanska SHOWTIME, giganten i TV, har tecknat kontrakt med honom gällande flera matcher.

  Intressant det där du skriver om att Gäddan fullständigt slaktade Whyte inför dennes match mot Joshua. Oklokt av Whytes manager att behålla en sådan sparring. Men detta förklarar ju varför Whyte brutalt slogs ut av Joshua.

  Grattis till din egen höga ranking!

  Åke S.

 13. 3 oktober 2016 kl 04:18 #

  PS. Adrian Granat är givetvis bland de mest lovande boxare som kommit fram i Sverige. Ingen tvekan. Men att matcha honom redan N U, mot Anthony Joshua, är mindre välbetänkt. Man hoppar inte från, typ, den senaste motståndaren, bolivianen, rakt in i en sådan match. Det krävs stegrad kvalitet på motståndet några matcher till. En av topptränarna i Kuba underströk för mig, för något år sedan, hur vanskligt det är att matcha en ung tungviktare. Det krävs tålamod. På ett annat sätt än med lättare boxare. DS.

 14. 4 oktober 2016 kl 15:53 #

  Hallå, Anders Nilsson, vart tog du vägen? Du nämnde Erik Skoglund. Jag såg honom mot Glen Johnson. Skoglund gjorde där en av de bättre matcher en tung svensk gjort mot utländskt motstånd. Johnson var givetvis på nedgång, men han var fortfarande bra. Och Ryno Liebenberg höll också bra klass, jämfört med vad nordiska boxare normalt stöter på i ringen.

  Det här kanske också var korkat. Men knappast sorgligt, väl? I så fall ett framsteg?

 15. 6 oktober 2016 kl 08:46 #

  Blev lite trött. Samtidigt visade du i dina senaste inlägg att jag vann debatten

  ang Skoglund. Jättebra kille. Trevlig boxare. Mötte i match 22 Johnsson rankad 70 då på boxrec. Och många neutrala tyckte Skoglund torska. Sen.match 25 möter han Ryno. rankad 30 och vinner. bra

  Men jämför Skoglunds framfart efter 25 matcher med Gäddan efter 13. Gäddans nästa motståndare är bättre än Skoglunds nästa…

  Förstår du det?

  allt gott

 16. 7 oktober 2016 kl 14:34 #

  Skoglunds motståndare är högre rankad än vad Granats är. För vad det kan vara värt.

  Grattis till att ha vunnit debatten.

  Sov vidare.

 17. 7 oktober 2016 kl 19:26 #

  Al honor and respect to Adrian Granat. I hope he will make it big in the heavyweight division. He seems to have great potential. I would wait around two years, before I would throw him in a world title bout. He is only 25 and with only 13 fights he will benefit from not being rushed into a big title fight yet. He can still learn and develop.

  But he is without a doubt a promising fighter. Right now (October 2016) he is ranked at number 40 in the world by BoxRec. It will be interesting to see if he can make it into the top 10 or reach the level, that other Nordic fighters Robert Helenius and Brian Nielsen did (just around or outside number 10 in their prime).

  Helenius is still active, but perhaps over the hill. Eventhough he is 37 on BoxRec right now, I consider Granat as being the best in the Nordic countries right now.

 18. 9 oktober 2016 kl 14:05 #

  ja… och du Åke

  ”En av topptränarna i Kuba underströk för mig, för något år sedan, hur vanskligt det är att matcha en ung tungviktare. Det krävs tålamod. På ett annat sätt än med lättare boxare. DS”

  Kubanerna vet väl för f#n ingenting om proffsboxning. Gäddan var en synnerligen begränsad amatör (det händer en del på 5 år btw). Som proffs är Gäddan den som väcker intresse i Sverige. Sen får du säga vad du vill om Kuba hit och dit. Gäddan nr 40 möter nu Rill nr 50 i sin 14 e match. Det är raskt marcherat. Skoglund nr 15 efter 25 matcher möter Shala nr 47 i match nr 26.

  Bara så vi får rätt på faktan

 19. 11 oktober 2016 kl 09:26 #

  Vad du än gör, underskatta inte kubaners kunskaper.

 20. 13 oktober 2016 kl 01:30 #

  sant. låt oss iaf enas därom

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.