Furys demoner jagar fram förbudsivrarna

Kalle Sauerland och Tyson Fury i Hamburg så sent som i maj i år. Fury leende men redan då på väg mot depressionen. Foto: Stefan Alfelt

Kalle Sauerland och Tyson Fury i Hamburg så sent som i maj i år. Fury leende men redan då på väg mot depressionen. Foto: Stefan Alfelt

Demoner har förmodligen jagat ut Tyson Fury ur ringen för gott.

Mike Towell dog i förra veckan av sviterna från slag han fick i en match.

Det är mörka dagar för boxningen och givetvis höjs återigen röster för förbud. Jag förstår verkligen att folk tänker så men håller inte med.

Man har självklart inte en kampsportsblogg om man tycker att det man skriver är något som inte hör hemma i en modern värld. Även om boxning, MMA, thaiboxning och kickboxning går ut på att träffa motståndaren med slag och sparkar handlar det inte om att utövarna vill ge den andre bestående skador och men.

Kampsport är en paradox som är svår att försvara om man går in på varenda aspekt och detalj. Det går ut på att vinna genom att tillfoga motståndaren mer skada än vad som drabbar en själv. Det är brutalt, inget snack om den saken. Det är farligt, absolut.

Mot detta väger en sorts ickevåldsfostran som sker inom ramen för klubbarnas dagliga verksamhet.

Pojkar och flickor lär sig att respektera andra människors hälsa och den egna stegrade farlighet som är meningen med träningen. Man lär sig att inte ta med sig våldet utanför sporten. Man ska veta att alla som går upp i en match är mycket väl medvetna om riskerna han/hon utsätter sig och den andre i ringen eller buren för.

Dödsfall förekommer då och då och varenda gång det sker är det en katastrof, men statistiken talar inte för att kampsporter är farligare än andra idrotter som inte har som syfte att direkt tillfoga sina motståndare avgörande smärta. En tackling i ishockey eller i american football får inte utdelas direkt mot huvudet men respekten hos utövarna brister ofta betänkligt med allvarliga skador som följd.

Min övertygelse är att kampsport är bra för samhället. Jag har hört alla argument mot den övertygelsen många gånger om utan att ändra mig.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.