Wilma Håkans, 14, efter VM-guldet: ”Hård träning ger resultat”

Wilma Håkans är bara 14 år men kan redan titulera sig världsmästare. I K1.

14958669_10154130733737239_48581693_n VM-äventyret i Carrara, Italien, är över och det slutade med en hejdundrande succé för Wilma från Surahammar. Efter tre matcher stod hon som segrare i sin viktklass i kickboxningsgrenen.
I K1 finns, liksom i boxningen, flera olika förbund.
WKA, som ordnade mästerskapet där Wilma Håkans i helgen bärgade ett guld, är inte lika prestigefullt som IFMA eller WAKO. Men det var ändå en rejäl konkurrens i mästerskapet.
Kim Eriksson, Wilmas tränare, i Västerås Kampsportscenter, skriver på det här sättet (på Facebook) om Wilmas VM-bragd:

”Helt otroligt!! Först klar poängseger mot tvåfaldiga världsmästaren, tyska mästaren och holländska mästaren, sen går hon upp och möter en till holländska och vinner på knockout via lowkicks!!! VKC har en ny 14-årig världsmästare i K-1!!! (Stackarn som Wilma spöade i finalen kunde inte vara med på bild då hon satt i sjukstugan med allvarligt trauma på lårmuskeln efter Wilmas lowkicks.”

Det är Kim Eriksson som har hand om Wilmas träning i k-1 och thaiboxning. Boxningsprofilen och f.d landslagscoachen Kjelle Fredriksson har hand om hennes boxningsträning. Det är som jag ser det garanten att den här tjejen får bästa möjliga upplägg.

Mr Ringside fick ett snack med Wilma:

Vilka förhoppningar hade du inför det här mästerskapet?

– När man är där borta är det bara bara att gå in och göra sin grej , fokuserar på tävlingen  och glömma bort att det verkligen är VM, lite så tänkte jag.
– Det är väldigt svårt att veta hur det ska gå i ett juniorVM eftersom att man inte vet innan vilka man ska möta. Men när vi sedan var på plats i Italien och såg vilka jag skulle möta (Hollands bästa tjejer i min ålder) så visste jag att det skulle vara väldigt svårt att ta hem guldet.

Största anledning till VM-guldet?
– Största anledningen till mitt guld är all träning jag har bakom mig bakom men framför allt att kunna pussla ihop alla delar man lärt sig och tävla väldigt taktiskt.

Vad betyder VM-guldet för dig?
– Detta betyder mycket för mig. Det har visat sig att hård träning ger resultat och nu fick jag verkligen möta de bästa så nu har jag verkligen bevisat att jag är bäst.

Hur ofta tränar du?
– Jag tränar jag cirka 3–4 dagar i veckan men som nu inför VM har jag tränat 6–7 dagar i veckan.

Framtidsdrömmar?

– Just nu ska jag bara träna för att hålla mig igång resten av året och har inte jättestora planer just nu för framtida tävlingar. Men när jag blir 15 år nästa år kommer jag få köra fullkontakt även här i Sverige och sedan vara med i SM, så det är det jag vet om framtiden nu. Nu ska jag bara låta detta VM få lägga sig.

Vilka sporter har du tävlat i?

– Sporter jag tävlat i är i princip bara thai- och kickboxning, förutom någon fotbollsmatch när jag var sex år, så thai- och kickboxning är absolut det roligaste och eftersom jag tränar så mycket med det har jag inte tid och energi över till en annan sport.

Hann du se det berömda lutande tornet i Pisa?
– Tävlingen var i en stad som heter Carrara, men den ligger endast en timme ifrån Pisa och det var till Pisa vi flög till så jag hann se det lutande tornet.

Mr Ringside önskar den här unga mästarinnan lycka till framöver.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.