Tungviktsboxningen levde upp när mästaren föll

Adrian "Gäddan" Granat visade att han har klippet som krävs i tungvikt när han knockade Franz Rill. Nu gäller det att hänga på i jakten på titlarna. Foto: Stefan Alfelt

En hård rak effektiv vänsterjabb nötte i drygt ett årtionde sönder både motståndare och världens tungviktsintresse.

Räddningen blev en 39-årings oinspirerade kväll för snart ett år sen och en mix av sprit och kokain på det.

Tungviktsboxningen lever igen. Så in i helskotta.

Vi såg Klytjkobrödernas perfektionism i år efter år och när den inte funkade såg vi Vladimirs klängande på motståndarna som domarna blundade för. Vi blev uttråkade. Efter epokerna med Ali, Frazier, Foreman, Lennox Lewis och Tyson var boxningens lokomotiv reducerat till klinisk perfektionism utan känslor.

Vladimir Klytjkos förlust mot Tyson Fury i slutet av förra november var precis vad som behövdes. En rejäl överraskning. En ny mästare med tokiga utspel gränsande till galenskap och det blev faktiskt ännu bättre när The Gypsy King förlorade sig själv i en spritdoftande kokaindimma.

Naturligtvis är den psykiska ohälsan en fruktansvärd tragedi för Fury som överlevde sin två och halv månad för tidiga födsel då han endast vägde 454 gram och ändå senare i livet blev tungviktskungen med världsmästarbälten för WBA, IBF, WBO och IBO.

IBF-bältet blev han av med direkt därför att han i sitt kontrakt hade inskrivet att han skulle ge Klytjko en omedelbar returmatch, vilket inte IBF ville se. De tre andra bältena fick han avsäga sig på grund av demonerna som drivit honom till sitt självdestruktiva liv.

Och då pånyttföddes tungviktsboxningen på riktigt.

Anthony Joshua knockade Charles Martin i april 2016 och plockade hem den vakanta VM-titeln för IBF. Han försvarade bältet redan två månader senare med en TKO-seger över Dominic Breazeale och skulle enligt planerna ha mött Vladimir Klytjko 10 december i Manchester men tysk-ukrainaren drog på sig en vadskada så det blir i stället match mot Eric Molina i M.E.N Arena.

Engelsmannen Joshua, som vunnit OS-guld i tungvikt och har 17–0–0 med 17 knockoutsegrar som proffs, anses av många som tungviktsboxningens framtid även om han hunnit fylla 27 år. När biljetterna till matchen mot Molina släpptes såldes över 17 000 första dagen och vinner Anthony som förväntat sin 18:e seger väntar Vladimir Klytjko till våren i en match som då också gäller en WBA-titel.

Om den matchen spekuleras det redan att den ska gå på Wembley för att kunna locka omkring 80 000 åskådare på plats samt att de två boxarna kommer att få dela på mellan 300 och 400 miljoner kronor.

WBA har utöver den supervärldsmästartitel som Joshua–Klytjko förväntas slåss om även en så kallat ordinarie VM-titel och om den ska Lucas Browne och 44-årige veteranen Shannon Briggs mötas.

Browne blev av med sin VM-titel sedan han anklagats för att ha varit dopad när han besegrade Ruslan Tjagajev men stämde WBA och får nu en ny titelmatch. Briggs har sen han misshandlades grovt av storebror Vitalij Klytjko i oktober 2010 först tagit ett fyra år långt uppehåll från boxningen och sen kommit tillbaka med nio obskyra matcher i smågalor där han mest spätt på sitt världsrekord i förstarondsknockouter som nu är uppe i 38.

Ingen kan se detta som en kvalificerad VM-match men många fascineras av framförallt den fortfarande osannolikt vältränade Briggs personlighet och blir intresserade ändå.

Men Fury blev ju av med fler bälten som är hett eftertraktade och organisationerna drar nytta av tillfället.

På Nya Zeeland har det skapats boxningsfeber sedan WBO sanktionerat en fajt i Auckland om det vakanta bältet mellan Joseph Parker, 21–0–0 (18 KO), som föddes där och mexikan-amerikanen Andy Ruiz Jr, 29–0–0 (19 KO). Matchen som benämns som Nya Zeelands största idrottsevenemang genom tiderna ska även den boxas 10 december.

Boxaren som vinner bältet är förpliktad att försvara det mot brittiske stjärnan David Haye, vilket garanterar nytt stort intresse. Blir det Parker som får ta emot Haye på hemmaplan kommer det med all säkerhet bli i en utomhusgala inför den största idrottspubliken någonsin i Nya Zeeland.

IBO har ännu inte spikat vilka som ska få göra upp om den vakanta titeln. Det är den minst intressanta titel som Fury lämnat efter sig men den har ett värde i sig som en kvalificering för att få gå upp om tyngre mästarbälten.

Just nu är Storbritannien världens mittpunkt när det kommer till proffsboxning men i USA sitter Deontay Wilder och fingrar på sitt betydelsefulla bälte för WBC. The Bronze Bomber har den fantastiskt perfekta matchraden 37–0–0 (36 KO) men möts ändå ofta av tvivel eftersom han även om hans senaste motståndare haft fina matchlistor ännu inte mött någon av de allra största när de varit på topp. Wilder måste snart få till en supermatch för att bevisa sin status men han har ännu inte visat viljan till det.

Otto Wallin står inför sin tuffaste match i karriären. Både han och Gäddan kan vara med och slåss om VM-titlarna ganska snart. Foto: Stefan Alfelt

Otto Wallin står inför sin tuffaste match i karriären. Både han och Gäddan kan vara med och slåss om VM-titlarna ganska snart. Foto: Stefan Alfelt

Efter Ingemar Johansson har Sverige endast haft Anders ”Lillen” Eklund som på allvar kunnat utmana världens bästa tungviktsboxare men lagom till den nuvarande möjligheternas tid har vi fått fram två 25-åriga jättelöften.

Adrian ”Gäddan” Granat, 14–0–0 (13 KO), och Otto Wallin, 16–0–0 (11 KO).

Gäddan byggde sitt redan starka varumärke rejält med en våldsam knockout av rutinerade Franz Rill för några veckor sedan. Adrian är en spännande talang som har det för tungviktare så viktiga naturliga knockoutslaget men i den tyngsta viktklassen handlar det ofta om att kunna dämpa driften att vilja gå fram för snabbt. Varje tungviktare kan alltid avgöra med ett enda slag och det krävs rutin för att veta hur man undviker alla varianter. Rutin man aldrig kan få via träning.

Otto Wallin är en annan typ av boxare. Klassiskt skolad. Söker metodiskt övertaget i ringen utan att förivra sig. Lugn tills han får ett klockrent läge. Fredagen 9 december i Nyköping får han bevisa kvaliteten mot sin hittills absolut svåraste motståndare, Eugen Hill från Texas, USA, med 34–1–0 (22 KO).

En upptrappning i motstånd av Ottos tyska stall Sauerland som självklart ser möjligheterna i viktklassen och inser att man snabbt måste vara med när det händer för att kunna göra profit av sin satsning på den svenske tungviktaren.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.