Aldrig har vi haft så många svenska superfajter på gång

Erik Skoglund var på väg mot sitt livs största matcher när den fruktansvärda skadan kom. Foto: Stefan Alfelt

Erik Skoglund vs Timmy Shala. Matchen som kan öppna alla möjligheter för Erik.

Mikaela Destiny Laurén vs Szilvia Szabados. Måstematchen Mikaela inte får förlora.

Sven Fornling vs Naim Terbunja. Inte på Mikaela–Klara-nivå men en av de hetaste svenskfajterna på år och dag.

En fantastisk kväll väntar oss på fredag i Nyköping och innan dess kan vi värma upp med Otto Wallins fajt mot brassen Raphael Zumbano Love i Sofia, Bulgarien, lördag kväll.

Svensk boxning har aldrig tidigare haft så många som har så mycket att vinna och eftersom det handlar om proffsboxning samtidigt så mycket att förlora.

Anthony Yigit är kanske svensk boxnings allra bäste av många väldigt bra. Foto: Stefan Alfelt

Anthony Yigit är kanske svensk boxnings allra bäste av många väldigt bra. Foto: Stefan Alfelt

I uppräkningen ovan har jag inte ens nämnt Anthony Yigit som 17 december i London möter Lenny Daws om den vakanta EBU-titeln i superlättvikt eller supermatchen 14 januari nästa år då Badou Jack ska försvara sin WBC-titel i supermellanvikt och samtidigt plocka hem James DeGales IBF-titel i Brooklyn, New York.

Alla dessa svenska proffsboxare är nu på en nivå vi inte varit med om sen Ingemar Johansson, Bosse Högberg och Anders ”Lillen” Eklund hade sina toppar.

Skoglund har på fredag minst att förlora och samtidigt mest att vinna.

Med matchlistan 25–0–0 är en plötslig förlust inget stort bakslag men en ny vinst öppnar för eventuella titelmatcher. IBF vill att han efter en ny seger möter Artur Beterbiev i en kvalificeringsmatch som kan göra honom till försteutmanare om den tunga världsmästartiteln. Men Erik kommer att bli aktuell även för VM-fajter för WBA och EBU-titeln. Oavsett vad som sker har Erik med sina 25 raka segrar placerat sig på en nivå där det nu handlar om att ta det sista klivet upp till de allra högsta höjderna i världen eller bli överbevisad om att han inte räcker till för att nå hela vägen fram.

Mikaela Destiny Laurén förlorade tungt mot Klara Svensson men är fast besluten om att komma igen.

Då finns inte förlust mot Szilvia Szabados i sinnevärlden.

Matchen mot Klara var tuff för Mikaela. En het match som byggts upp med väldigt många heta ord. Nu måste Mikaela hantera en helt annan press. Få bryr sig egentligen om själva matchen, Szabados känner ”ingen” till. Mikaela är sin egen värsta motståndare nu med en grym psykisk press att hantera. Hon måste visa att hon är i världsklass, färdig att direkt komma tillbaka till en retur mot Klara eller en kommande jättematch mot Cecilia Brækhus.

Klara Svensson får sitt livs chans i Norge i januari mot Brækhus. Foto och montage: Stefan Alfelt

Klara Svensson får sitt livs chans i Norge i januari mot Brækhus. Foto och montage: Stefan Alfelt

Ja, jag glömde ju att nämna multi-VM-matchen mellan Brækhus och Klara Svensson som sannolikt kommer att boxas i Oslo Spektrum 28 januari. Det har sagts att matchen varit i fara, men det har den så klart aldrig varit. Frågorna har inte varit andra än var, när och hur mycket kulor ska de två boxarna få vardera.

Med alla dessa supermatcher inom bara några månader är jag kanske ändå mest spänd på Fornling–Terbunja.

Det kan bli lysande. Det kan bli slagsmål. Det blir grymt. En sak är säker, det kommer inte att bli ointressant. Två svenska boxare med samma record, samma typ av kvaliteter och vid samma vägskäl. Plus trash talk som hetsar.

Jag längtar.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.