Gott Nytt År – 2017 blir fantastiskt

Sveriges bäste boxare, WBC-världsmästaren Badou Jack, möter IBF-champen James DeGale i en unificationmatch 14 januari i Brooklyn, New York. En rivstart på kampsportsåret 2017 som kan bli helt fantastiskt. Foto: Stefan Alfelt

Ett nytt spännande boxnings och kampsportsår står för dörren.

Vad kittlar mest?

Kent: Oj, det är ju ett helt smörgårdsbord som väntar oss.

Redan den 14 januari ska Badou Jack upp i sin titelmatch i New York mot James DeGale. Svensken har en ruggig uppgift framför sig. Fighten gäller om titlarna för WBC och IBF.

Jack är Sveriges internationellt mest kände boxare. Tror inte att folk här hemma förstår hur stor Badou Jack är ute i den stora boxningsvärlden.

Den 28 januari ser jag fram emot Cecilia Brækhus versus Klara Svensson. En dammatch av högsta dignitet. Cecilias fem bälten står på spel.

Klara har en tuff match framför sig, men i boxning kan som bekant allt hända. Klara vann en klar seger över Mikaela Laurén i september men den här gången ställs hon mot ett helt annat motstånd. Norskan står i särklass när det gäller damboxning.

Under första delen av 2017 kommer vi få se Anthony Yigit och Mikaela Laurén i stora titelfighter. Erik Skoglund skulle också gått en EM-match tidigt på våren men ser nu ut att få vänta på den.

Stort intresse kommer det bli för Adrian ”Gäddan” Granats första match hemma i Malmö där han får sällskap av Sven Fornling och Simon Henriksson. Gäddan har 14 raka vinster, 13 av dess vunna på KO. Gäddans mål är att vinna en stor titel.

Otto Wallin är även han en tungviktare med siktet inställt på en stor titelfight. 2017 kommer han ställas på ett tufft prov.

I Hamburg har vi Maria Lindberg som aldrig ger upp, trots allt strul med matcher. Förhoppningsvis får hon till det i vinter med en bra fight. Det är hon sannerligen värd.

Sen hoppas jag även få se vår UFC-matador Alexander Gustafsson i buren igen. Återstår att se hur det blir med hans ryggproblem.

Lina Länsberg föll tungt i sin UFC-debut men det var mot brasilianskan Cyborg. Härliga fightern Lina får fler chanser under 2017.

Som synes är det en hel del läckerbitar som väntar under det kommande året.

Stefan: Allt det som Kent räknar upp är enormt spännande och då framförallt rivstarten med Badou Jacks unificationfight i mitten av januari.

James DeGale är en svår och oberäknelig motståndare men jag är helt övertygad om att Badou kommer till matchen så bra förberedd han någonsin kan vara. Badou har redan försvarat sin VM-titel två gånger mot motståndare på mycket hög nivå. Jack är en extremt kompetent yrkesman som inte lämnar något åt slumpen. Det kommer att bli hur spännande som helst.

Utöver det häftiga svenska smörgåsbordet kommer vi, precis som resten av världen, att rikta våra ögon mot Wembley Stadium 29 april för att kolla in tungviktsdrabbningen mellan Anthony Joshua och Vladimir Klytjko.

Efter att Tyson Fury först överraskande slog klytjko och tog alla hans bälten och sen själv fick ge upp dem på grund av depression och missbruksproblem har intresset för tungvikten exploderat. Klytjko är inte längre den tråkigt självklara vinnaren och få ser honom som favorit till att ta tillbaka herraväldet mot Joshua som just nu är boxningens stora hopp.

Joshuas marknadsvärde är redan enormt och det skulle stiga raketartat om han vinner sin 19:e raka seger som proffs inför 90 000 åskådare på plats i Londonfighten. En seger som i så fall öppnar för ny supermatch mot Tyson Fury om The Gypsy King övervinner sina demoner först. Dessutom kan såväl Gäddan Granat som Otto Wallin ganska snart dras in i kampen om bältena som nu fördelas på många fler än ett perfekt brödrapar från Ukraina.

Matcher där olika kampsporter mixas fungerar sällan utanför MMA-buren men två riktigt intressanta kan dyka upp under 2017. Pensionären Floyd Mayweather Jr vs MMA-superstjärnan Conor McGregor och/eller Cecilia Brækhus mot världens farligaste kvinna, Cris Cyborg.

Normalt ska ingen MMA-utövare ha en chans mot boxningens superstjärnor i en ren boxningsmatch men både irländaren McGregor och Cyborg, som sedan i julas numera är amerikansk medborgare, har ruggiga klipp i sina boxningsslag, så utgången skulle inte vara helt given i någon av de här eventuella matcherna. Om de blir av handlar som alltid helt och hållet om pengar.

Och att Brækhus klarar av att besegra Klara Svensson, vilket vi självklart hoppas att norskan inte gör …

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.