Om en tid då man verkligen hårdbevakade fighterna

15390804_1363125490413458_8299851472838192295_nNär Ingemar Johansson laddade för sina tre VM-matcher mot Floyd Patterson bevakades han i flera veckor av utsända sportreportrar från Sverige. Det var långt före internet och sajter. Kvällstidningar sålde rekordupplagor efter Ingos första VM-fight 1959. När jag själv skulle ut på de stora boxningsuppdragen åkte man en vecka i förväg för att på så sätt mata hemmaredaktionen med fräcka förhandsreportage.

Andes ”Lillen” Eklund gick många spektakulära matcher. Intresset för Lillens EM-match i London 1985 mot Frank Bruno var  upphaussad och jag var i London knappt en vecka före fighten för att skriva förhandsartiklar. Lillen var kanske inte så bekväm med massmediauppbådet och ibland försökte han lura reportrarna inför löpturerna.

Men på det hela ställde Lillen upp bra för pressen. 1989 åkte jag också i god tid till Atlantic City för att dofta in atmosfären och rapportera om Lillans fight mot  Tim Witherspoon. Själva fighten varade dock inte så länge. 71 sekunder, om jag inte minns fel. Lillen fick känna på Witherspoons högerslägga och det resulterade i ryggläge under ett par minuter. Lika illa gick det inte 1998 för George Scott i VM-mötet med Steve Johnston. Det blev poängförlust efter en jämn match och min vecka i spelstaden blev trevlig tack vare fina kolleger.

Ibland hände det att man stack iväg för att kolla upp svenska boxares motståndare flera månader före titelfighten.

I början av februari 1985 åkte jag tillammans med fotografen Staffan Johansson till Madrid för att träffa Alfredo Evangelista. Det blev ett par häftiga dagar i Madrid där jag  bland annat löptränade med Evangelista i en Madrid-park. Reportaget publicerade i min tidning, Kvällsposten, men även i Lektyr. Fika med tårta hemma hos familjen Evangelista och en utsökt kvällsmiddag på klassiska restaurang Botin (världens äldsta restaurang) var två höjdpunkter under den trippen. Evangelista skrattade också gott när jag presenterade Staffan med orden: ”jag tog med mig en sparringpartner till dig”. Staffan Johansson  var en reslig herre på 150 kilo.

Själva EM-matchen gick i Köpenhamn i mars månad och det slutade med att Lillen vann på knock.

I dag  är det inte lika vanligt att man ligger ute någon längre tid inför de stora fighterna och det är ju synd. Förhandsartiklarna blir många gånger bättre än själva matchrapporterna.

På lördag går Badou Jack i VM-ringen i New York för att möta James De Gale. Jag väntar med spänt intresse på de första VM-rapporterna inför denna hyperintressanta fight. Jag har en känsla av att mediabevakningen inför Klara Svenssons  match mot Cecilia Braekhus (28/1) kommer slå rapporteringen från Badou Jacks fight i USA. I boxningsvärlden är dock Jacks VM-match det största numret.  Det är en fight av högsta dignitet.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.