Varför förföljs jag av usla domare?

”Domaren dömer hur han vill, men i huvudet står det still”, var en ramsa fotbollspublik skanderade när jag var ung.

Under fem supermatcher jag bevakat på plats de senaste åren har det stått still hos ganska många domare.

Vi börjar i Las Vegas hösten 2013. Världens genom tiderna näst mest inkomstbringande kampsportsmatch – Floyd Mayweather Jr vs Saul ”Canelo” Alvarez.

Mayweather var överlägsen. Dominerade precis så mycket som han behövde för att hålla den tungt slående mexikanen på avstånd, men en domare såg matchen som oavgjord.

På presskonferensen efteråt var den bedömningen den stora snackisen. Efter en match som engagerat hela Mexiko, halva USA och en stor del av övriga världen.

Mayweather höll en lång utläggning, som han ofta gör, och dömde med all rätt ut domaren. En kvinna som efter den kvällen slutade att vara boxningsdomare.

Historiens näst mest inkomstbringande boxningsmatch, Mayweather mot Canelo Alvarez var inte jämn. Även om en domare tyckte det. Foto: Stefan Alfelt

Veckan efter i Toronto, Kanada, hamnade såväl Alexander ”The Mauler” Gustafsson som hans motståndare, superstjärnan Jon Jones, på sjukhus efter en fantastisk MMA-fight. Jämnt och stenhårt men som jag såg matchen – inte direkt svårdömt.

För mig var och förblir Alexander vinnaren den natten.

Men UFC:s jättestjärna Jon Jones tilldömdes segern och fick behålla mästartiteln i lätt tungvikt.

Mästare har alltid fördel. Det gäller boxning och MMA lika väl som konståkning och Jones seger var ingen fruktansvärd bortdömning av Alex.

Men tillräcklig.

Efter det har vi tre raka märkliga titelförsvar för vår store boxningsstjärna Badou Jack.

Hans första försvar av WBC-titeln i supermellanvikt mot brittiske stjärnan George Groves i Las Vegas september 2015. Badou hade sin motståndare i golvet i första ronden och vann sen allt. Han styrde matchen med sin defensiva överlägsenhet. Såg till att inte bli allvarligt träffad och attackerade i de rätta lägena.

Alla siffror berättar om Badou Jacks överlägsenhet.

Groves slog 721 slag. 154 träffade. Jack slog 506 slag. 210 träffade.

Groves jabbade 455 gånger. 86 träffade. Jack jabbade 262 gånger. 83 träffade.

Groves slängde iväg 266 så kallade power punches, knockoutförsök. 68 träffade. Jack slog 244 sådana hårda slag, varav hela 127 träffade.

Siffror som avslöjar vem som var smart och effektiv i ringen och det är det som gäller om man ska vinna.

En domare hade Groves som segrare.

– Vad hade han rökt?

Undrade Badou Jack.

Badou Jack har fått behålla sitt WBC-bälte i tre titelförsvar trots att domarna inte varit välvilliga mot honom. Foto: Stefan Alfelt

Det skulle bli värre i månadsskiftet april/maj 2016.

Jack gjorde en snudd på perfekt match mot Lucien Bute i Washington. Tät defensiv. Attack när chanserna dök upp. Badou var aldrig hotad. Aldrig utom kontroll.

Två domare dömde oavgjort.

Varför?

– Ingen aning. Korruption? De kanske inte gillar Floyd? Alla såg att jag vann, sa Badou.

Bältet fick han behålla men för Badou Jack är plumpen oavgjort i hans protokoll irriterande. Fast den lär försvinna eftersom Bute sen också visade sig vara dopad och då stryks förmodligen matchen helt.

Nu till den värsta bortdömningen.

För två veckor sen i Brooklyn, New York, såg jag Badou göra ännu en snudd på perfekt match mot engelske IBF-världsmästaren James DeGale. En kanonmatch där DeGale fick in några riktigt bra uppercutar på Jack men där massor av brittens slag landade på Badous gard.

Återigen tyckte två domare att matchen var oavgjord. Majoritetsbeslut. Båda boxarna fick behålla sina titlar.

Jag skrev i Aftonbladet efter matchen att domslutet var en skandal och det står jag fast vid. DeGale var närmare att knockas av Badous nedslagning i sista ronden än vad Jack skakades av vänstern som fick honom i golvet i den första ronden.

Däremellan dominerade Badou än en gång med sin perfektionism och sitt konsekventa agerande i ringen.

Fem stora matcher. Fem mycket tveksamma domarinsatser. De dömer hur de vill och kanske står det hos en del av dem verkligen still.

Efter Jack-DeGale diskuterade Badous promotor Floyd Mayweather Jr länge med pressen om situationen. En journalist sa att DeGale sagt att han var vinnare i matchen och fick ett blixtrande snabbt och högljutt svar:
– I helvete heller. Han vann ingenting den här kvällen.

Floyd försäkrade att hans stall aldrig skulle kunna tänka sig att muta domare och det blev därmed automatiskt en antydan om att andra i branschen inte är lika nogräknade.

Att jag anser den här matchen vara en större skandal än Butematchen beror på att Jack-DeGale som en unificationmatch var av så mycket större betydelse.

Badou Jack skrev svensk boxningshistoria den kvällen men hans prestation suddades ut av två domare som även om det är för sent bör följa kvinnan som inte såg Mayweathers överlägsenhets exempel och så fort som möjligt dra iväg bort från sporten.

Proffsboxning har alltid varit drabbad av tveksamheter eftersom det på toppen är en bransch med väldigt mycket pengar i. Den värsta gangstermentaliteten är borta, det är jag rätt säker på, men det betyder långt ifrån att sporten blivit ren.

Domare i alla bedömningssporter är ett problem då det är omöjligt att alltid döma korrekt. Kanske borde den internationella domarkåren föryngras. Kanske borde man satsa på fler som har en bra aktiv boxarkarriär bakom sig. Kanske måste domares och promotorers band mellan varandra granskas hårdare än som görs nu, men en viss felmarginal får vi lära oss att alltid acceptera. Som domare sitter man inte alltid helt rätt för att se exakt vad som händer, men i de här matcherna jag skrivit om har det handlat om annat.

Floyd Mayweather Jr:s extravaganta stil och leverne under sin storhetstid har skapat aversioner som förmodligen småsinta domare nu ”ger igen” för genom att straffa Moneys boxare med markeringar utan att begå direkta grova bortdömningar.

Badou Jacks två raka oavgjorda titelmatcher är ett osannolikt utfall så nu när han kliver upp i lätt tungvikt är det bara att slipa på knockoutslaget.

En utslagen Adonis Stevenson liggandes raklång på golvet kan inte ge oavgjort ens i Quebec så länge som gonggongen inte räddar kanadicken.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.