Vi har en otrolig fajtinghöst framför oss

Badou Jack kan inte göra annat än att träna och vänta, men han kommer förmodligen att få en VM-match på tidernas supergala i Las Vegas. Foto: Stefan Alfelt

Sommaren som inte varit är snart över och då exploderar kampsporten. Framförallt boxningen vars död är ofantligt överdriven.

Proffsboxning 2017 är stekhet. Helt i klass med de gyllene tungviktsåren då Ali, Frazier, Foreman och ett gäng till fascinerade världen.

Nu blir en jippomatch tidernas största fajt, men så är tidens tecken.

Först ut av fajterna som intresserar oss är ändå en MMA-match. Tidigt på söndag morgon möts UFC-mästaren Daniel Cormier och den strulige superstjärnan Jon Jones för andra gången. Jones vann för två år sen men fråntogs titeln senare för en smitningsolycka som gav 18 månaders samhällstjänst.

Comebacken mot Ovince St-Preux vann Jones på enhälligt domarbeslut och nu är det alltså returmatch för Cormier och jag tror att väldigt många håller tummarna för att tidernas bäste MMA-fajter, som Jones måste anses vara, tar tillbaka titeln i lätt tungvikt.

Inte därför att så värst många tycker om honom men folk gillar legender och otroligt många ser mycket gärna en returmatch mellan Jones och Alexander Gustafsson, som efter sin kanonmatch senast mot Glover Teixeira är den helt logiske utmanaren till vem av helgens fajters som kommer att ha UFC-bältet.

Alex har förlorat knappt och tveksamt mot både Jones och Cormier men eftersom det finns ett äkta ogillande mellan The Mauler och Jones är många fler kittlande ingredienser inbyggda i den fajten.

Efter UFC 214 i Anaheim, Kalifornien – Disneylands hemort – är det dags för det verkliga spektaklet.

Floyd Mayweather Jr vs Conor McGregor.

Världens bäste boxare mot världens mest karismatiske MMA-artist.

Sunt förnuft säger att om inte världens allra högst rankade toppboxare knappt ens träffat Mayweather så är det knappast sannolikt att McGregor kommer att göra det.

Världen skiter i sannolikhet.

Redan nu är snittpriset för de sålda biljetterna till spektaklet i T-Mobile Arena i Las Vegas uppe i svindlande 60 000 kronor. Vilket gör matchen till den överlägset högst prissatta kampsportsmatchen genom tiderna. Snittpriset för biljetterna till Mayweather mot Pacquiao låg vid samma tid inför matchen på drygt 43 000 kronor och sjönk sen till 39 500.

Mayweather vs Pacquaia drog in 590 miljoner kronor I biljettintäkter och 3,7 miljarder på pay per view som såldes till rekordsiffran 4,6 miljoner hushåll.

Matchen mellan Mayweather och McGregor är flyttad från MGM till nybyggda hockeyarenan T-Mobile som tar in 3 200 fler åskådare och prognosen just nu är att det kommer att säljas 4,75 miljoner ppv-sändningar. Lägg till att snittpriset per biljett för att se matchen på plats redan är skyhögt över den förra stormatchen och vi har ett nytt gigantiskt penningrekord att vänta.

På galan ska vår svenske storstjärna Badou Jack också boxas. Förmodligen mot Nathan Cleverly om brittens VM-titel för WBA men förhandlingarna verkar ha varit sega så inget är officiellt ännu. Badou hälsar dock att han är fullt igång och är förberedd för en titelmatch 26 augusti i sin heta hemstad. Mot vem som helst i nya viktklassen lätt tungvikt.

Erik Skoglund måste upp till bevis i den otroligt tuffa bortafajten mot Callum Smith i Liverpool. Foto: Stefan Alfelt

Erik Skoglund har bantat och gått andra vägen. Han kliver in i World Boxing Super Series 16 september i supermellanvikt mot hårdslående britten Callum Smith i Echo Arena i Liverpool,  ett stenkast från Beatlesmuseet.

En supertuff fajt för Skoglund som nu måste visa att hans imponerande 26–0–0 verkligen är ett bevis på att han är uppe bland världens absolut bästa boxare. Det blir en oerhört kittlande och spännande match.

Anthony Yigit ska försvara sin EBU-titel i Stockholm 30 september mot Sandor Martin, 29–1–0. Stenhårt så klart, men det är på den nivån som Yigit har placerat sig själv. Han är en världsboxare vars översta nivå kan vara hur hög som helst.

På samma gala ska Otto Wallin komma hem från New York och boxas mot kenyanen Morris Okola eller någon av ”reserverna” Burak Sahin eller Evgenios Lazarides. Med den svenska 60-dagarsregeln måste arrangörer ansöka om matcher mot flera motståndare samtidigt.

Klara Svensson är uppsatt mot amerikanskan Lisa Noel Garland för en åttarondare men det är heller inte helt klart. Precis som Mikaela Laurén mot kenyanskan Noni Tenge inte är färdigförhandlad. På Mikaelas reservlista finns en betydligt tuffare motståndare i Costa Ricas WBA- och WBO-världsmästare Hanna Gabriels.

Mikaela Laurén och Sauerland hoppas fortfarande på att att bli superstjärnan Cecillia Brækhus nästa motståndare i höst men förhandlingarna går trögt. Foto: Stefan Alfelt

Dessutom pågår förhandlingar mellan Sauerland och Team Brækhus om en match i höst mellan den norska världsmästaren mot Laurén. Parterna verkar dock ligga ganska långt från varandra ekonomiskt sett, men så är det ofta innan allt plötsligt löser sig.

Adrian ”Gäddan” Granat ska börja om i Hamburg 7 oktober och visa att knockoutförlusten på hemmaplan i Malmö mot Dimitrenko var en olycklig engångsföreteelse på vägen mot de riktigt stora matcherna.

På samma gala boxas Sven Fornling vars utmaning mot Oscar Ahlin inte gav effekt. Ahlin drar till USA för att träna i stället för att boxas match på ett tag.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.