Därför är Mikaelas match nästa stormatch

Damboxning konkurrerar inte med herrboxning om annat än intresset. Det är boxarnas och matchernas status som skapar mediautrymmet. Foto: Stefan Alfelt

Hösten går mot nyår och boxningsvärlden slappnar av lite grand efter en ovanligt intensiv sensommar.

Men vi svenskar har en del godbitar kvar att gotta oss åt.

Vi har klarat av jippomatchen mellan en av boxningshistoriens största, Floyd Mayweather Jr, och MMA-stjärnan Conor McGregor. Som inte blev någon pinsamhet på något vis alls.

Vi såg Erik Skoglund förlora oerhört knappt mot Callum Smith i Liverpool. Om Erik ens förlorade …

En tidig natt dömdes Gennady Golovkin bort med ett oavgjort resultat mot Saul ”Canelo” Alvarez i vad som trots Anthony Joshua vs Vladimir Klytjko väl är årets fight.

Anthony Yigit fick tuffare motstånd än han räknat med, men han försvarade sin EM-titel mot Sandor Martin en kväll i Solnahallen.

World Boxing Super Series rullar på och har redan i inledningsfasen blivit en succé med spännande och bra matcher på ett sätt som man inte riktigt kunde förvänta sig. Chris Eubank Jr:s uppvisning var briljant boxning och nu ställs han mot George Groves nästa år i en match som kommer att bli megastor i England.

Så vad är kvar innan det är dags att korka upp champagnen och skåla in 2018?

Cecilia Brækhus är världens bästa kvinnliga boxare. Men de flesta förlorar någon gång. Foto: Stefan Alfelt

En riktigt kittlande damboxningsmatch.

Igen.

Ibland frågar våra läsare, vi kan kalla honom Åke eftersom han heter så, varför Mr Ringside skriver så mycket om damboxning?

Självklart är såväl jag som Kent medvetna om att det går hundratals manliga elitboxare ute i den professionella världen gentemot kanske fem av någorlunda klass i varje viktklass på damsidan.

Men det är varken kvantitet eller kvalitet som styr intresset för underhållningsidrott som proffsboxning.

Nästa vecka kommer allt boxningsintresse i Sverige riktas mot en liten norsk håla som heter Stokke där det egentligen bara finns ett märkligt konferenscenter placerat i ingenting.

Mikaela Laurén utmanar världens bästa damboxare Cecilia Brækhus och redan har Mikaela synts såväl hos Skavlan och Viaplay fighting som i Tv4:s morgonsoffa för att prata om matchen.

Brækhus vs Laurén är en stor match och en stor händelse. I Norge. I Sverige. Till och med ute i den stora boxningsvärlden eftersom Brækhus är en av sportens megastjärnor.

Det samma gällde när Klara Svensson utmanade norskan och då blir matcherna vad man än tänker om deras eventuella kvalitet intressanta. Att jämföra dam- och herrboxning på annat vis än det intresse de skapar vore direkt korkat.

Brækhus blir som alltid jättefavorit med sina tidigare resultat bakom sig, men de flesta stora mästare förlorar någon gång. Klara Svensson, så chanslös hon var över tio ronder, var ändå klart närmast en knockoutseger i sin match mot den norska världsmästaren med en tidig högerträff.

Adrian ”Gäddan” Granat siktar uppåt igen. Men han gör det försiktigt. Foto: Stefan Alfelt

I november startar Adrian ”Gäddan” Granat om sin karriär efter chockförlusten på hemmaplan i Malmö mot Alexander Dimitrenko med en match i Hamburg mot Abdulnaser Delalic.

En motståndare som bara gått fem matcher, vunnit två på KO och knockats snabbt i sina senaste tre. Det låter som en minst sagt försiktig återkomst för att bygga upp ett självförtroende till den nivå det var då Gäddan snuddade vid de riktigt stora matcherna i världen, men kanske är det precis vad Gäddan behöver i nuläget. Proffsboxning är speciellt. En sport som inte följer några givna förutsättningar och slutsatser trots all statistik som går att rabbla upp.

7 kommentarer till “Därför är Mikaelas match nästa stormatch”

 1. 16 oktober 2017 kl 10:22 #

  Det är väl jag som är Åke. Fast ändå inte? Alfelt har ju deklarerat att han inte kan tänka sig debattera med en sån som mig, ”en patetisk fjant”. Så det måste väl vara någon annan som avses. I alla fall, jag menar att en blogg som denna skulle oftare uppmärksamma internationella förhållanden och personligheter: boomen i Japan och i Storbritannien – 80 000 åskådare på Wembley i en match mellan två britter exempelvis- eller matchen mellan Alvarez och Golovkin, eller Ward och Kovalev m. fl. Boxare som Ramon Gonzalez, Srisaket Sor Rungvisai, Terence Crawford, Lomachenko, Rigondeaux, Keith Turman. Eller det förhållandet att tre boxare under senaste året skadats svårt i Storbritannien. Det borde tas upp. Det är trots allt mer värt spaltutrymme mer än att Mikaela Laurén sparrar i Malmö mot Berghult. Nu får jag på moppe av Thomas Jensen, Anders Nilsson, Olof Bengtsson, Kent och Stefan. Jag är ”okunnig”, tilltalas ”lille vän” och, som krona på verket, en ”patetisk fjant”. I instruktionen till denna blogg uppmanas vi hålla en hyfsad ton. Jag försöker. Alla gör inte det.

  • 16 oktober 2017 kl 14:32 #

   Åke, du kan väldigt mycket om boxning. Du vet hur allting ska göras. Och du tycker uppenbarligen om att skriva och ha åsikter om det mesta. Varför har du inte en egen blogg?

 2. 18 oktober 2017 kl 08:42 #

  Tack för oväntad kommentar. Jo, det vore en bra idé. Jag vet bara inte hur man hanterar datorn. En nära anförvant försöker nu hjälpa mig.

 3. 18 oktober 2017 kl 20:48 #

  Åke, kanske du kan erbjuda dina tjänster till Knock-Out.dk.

 4. 28 oktober 2017 kl 10:02 #

  Tack för tipset om egen blogg. Det finns en nu, sedan en tid. Dagens inlägg handlar om den egendomliga invägningen inför matchen Braekhus – Svensson. Har någon i media rett ut vad som hände, och hur det kunde hända?

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.