Skoglunds hjärnblödning en chock för oss alla

Erik Skoglund var på väg mot sitt livs största matcher när den fruktansvärda skadan kom. Foto: Stefan Alfelt

Vi är många som tänker på Erik Skoglund och hans familj just nu. Beskedet om att han hade blivit allvarligt hjärnskadad under ett träningspass slog ner som en chock för oss alla som följer boxningen. 

Jag var på julmarknad i Tyskland när jag i fredags nåddes av beskedet om Skoglunds tragiska skada. Skoglund skadade sig under ett träningspass hemma i Nyköping i samband med ett sparrinpass. Han fördes med ambulans till sjukhus.

Det  hela var så svårt att ta in.

Så otroligt sorgligt.

Jag har följt Skoglund under hans proffskarriär. Jag har sett många av hans matcher och intervjuat honom otaliga gånger.

Erik Skoglund är en skicklig boxare, en fin personlighet. Svensk boxning kan inte tänka sig en bättre ambassadör för sporten.

Vad vi vet är att han opererades ganska omgående och att han sen försattes i konstgjord koma på Karolinska sjukhuset i Solna. Konstgjord, eller medicinsk, koma innebär att hjärnan sätts ur funktion medan hjärta, blodtryck och andning hålls igång maskinellt. Snabb operation och medicinsk koma är en indikation på att det handlade om en hjärnblödning av den mer allvarliga typen.

Erik Skoglund har gått många tuffa matcher under sin karriär. Men det är nu, utanför ringen, som han går sin tuffaste fight.

Erik Skoglund är inte den förste svenske proffsboxaren som fått avslutat sin karriär på ett dramatiskt sätt.  2013 drabbades Frida Wallberg av en allvarlig huvudskada i samband med en VM-match. Hon opererades. Frida hade en tung väg tillbaka och hon dras fortfarande med sviter av sin skada.

Armand Krajnc är en annan svensk toppboxare som ådrog sig en svår huvudskada vid en match i Braunschweig 2002.  Jag och Stefan Alfelt var utsända av våra tidningar, Expressen och Aftonbladet. Vi besökte båda Armand på sjukhuset och det var chockartat att se den svenske proffsboxaren ligga i sjukhussängen svårt medtagen.

Men Armand slapp operation. Han kom så småningom tillbaka in i ringen, även om han tvingades boxas på tysk licens.

Erik Skoglunds skada är troligtvis värre än den som Krajnc råkade ut för. Skoglund har gått sin sista boxningsmatch. Men det känns just nu av mindre betydelse.

Det viktigaste är att Erik Skoglund blir frisk igen.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.