Därför tar boxningen lätt på Canelos dopning

Canelo Alvarez kämpade hårt med vikten inför jättematchen mot Floyd Mayweather Jr. Nu har han fastnat i två dopningstest men anses inte skyldig. Foto: Stefan Alfelt

Match två mellan Saul ”Canelo” Alvarez och Gennady ”GGG” Golovkin 5:e maj är en av årets stora boxningsmatcher i världen.

Så det borde ju vara snudd på årets skandal när Canelo fastnar i två dopningsprov med spår av den steroidklassade astmamedicinen clenbuterol, men ansvariga för organisationerna bakom de fyra VM-bälten som står på spel har redan friat Alvarez.

Varför? Tja, vem bryr sig egentligen? Det är ju proffsboxning.

Alvarez–Golovkin match 1 slutade med ett omdiskuterat oavgjort resultat trots att GGG gjorde tillräckligt för att förlänga sin perfekta matchrad med en 38:e seger. Golovkin är ett av boxningens stora namn. Mexikanske superstjärnan Alvarez är kommersiellt ett ännu större.

Att Canelo förmodligen inte får något straff för dopningsresultatet beror på att han kommer från Mexiko där det åtminstone inom boxningen etablerats ett sorts fribrev för clenbuterol eftersom det används regelbundet i djurhållningen för att öka slaktdjurs muskelmassa. Äter man kött i Mexiko finns alltså alltid risken att man får i sig mindre doser av den förbjudna substansen.

I den stora idrottsvärlden skulle ett sånt försvar knappast bli allmänt godkänt. Jämför med skidstjärnan Johaug och hennes läppsalva som resulterade i minimala spår av dopning men som gav henne 18 månaders avstängning och ett missat OS.

Clenbuterol som används som en bas i astmamediciner, men inte i direkt form på människor, har om det ändå tas av exempelvis idrottare en starkt fettminskande effekt. När jag i Las Vegas bevakade Canelo Alvarez jättematch mot Floyd Mayweather Jr 2013 (Canelos enda förlust) var vikten mexikanens stora problem. Han kämpade med hektona varje dag medan Floyd som psykning kallade till sig världspressen och inför rullande filmkameror satte i sig hamburgare och pommes frites dagarna före matchdatumet.

Jag anklagar inte Alvarez för dopning, det kan mycket väl ha gått till som han hävdar, men när boxningsorganisationerna pekar på att han gått igenom mängder med kontroller de senaste åren måste vi än en gång fundera på Johaug och den rättvisa resten av idrottsvärlden anser rimlig. Hur många gånger Johaug testats genom åren lär hon inte ens själv ha en aning om.

En match som Alvarez vs Golovkin omsätter hundratals miljoner, förmodligen till och med ett par miljarder. En dopningsavstängning skulle vara förödande för många i en bransch där man historiskt alltid sett mellan fingrarna gällande en hel del märkligheter. De bestämmande kan också göra det i förvissningen om att en majoritet av de som är beredda att betala väldigt mycket pengar för att se fighten inte heller bryr sig särskilt mycket.

Boxningsåskådaren vill givetvis helst ha en ren sport men väldigt många är säkert ändå beredda att acceptera ett snedsteg för att få se drömmatchen.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.